Lær dit barn om de forskellige planeter og stjerner i vores solsystem

Dette indhold er sponsoreret

Solsystemet består af mange spændende planeter og stjerner, som dit barn vil elske at lære om. Det er et emne, som mange børn finder vedkommende og fascinerende, og det kan samtidig potentielt give dem en dybere forståelse af kosmos og abstakte begreber, fordi de jo aldrig fysisk vil kunne sanse rummet med andet end deres synssans.

Her giver det mening at tilbyde dit barn at udforske rummet med et teleskop. Sådan introducerer du en praktisk øvelse inden for et læringsområde, der ellers er forholdsvist teoretisk. Det er vigtigt at udvikle børns interesse for videnskab tidligt i livet, hvilket forældrefaciliteret udforskning og læring om rummet kan understøtte.

Hvordan man ser på stjerner og planeter med et teleskop

Et teleskop er et fantastisk værktøj til at se på stjerner og planeter. Det kan give en helt anden oplevelse end det, man ser med det blotte øje, da man kan se meget mere detaljeret. Først og fremmest skal man sikre sig, at teleskopet er korrekt monteret og justeret. Dette gøres typisk ved at finde nogle af de mest kendte stjernebilleder som Orions Bælte eller Karlsvognen, som man kan bruge til at justere teleskopet med. 

Når dette er gjort, så skal man finde den planet eller stjerne som man gerne vil se på. Dette gøres typisk ved hjælp af et astronomisk kort over himlen, som viser hvor alle planeter og stjerner befinder sig i forhold til hinanden. Dette findes også som app. 

Når du har fundet den planet eller stjerne, du gerne vil se på, så skal du indstille teleskopets fokusering for at pege lysstråler fra objektet ind i okularet. Altså det lille runde stykke glas der sidder på enden af teleskopet. Herefter vil du kunne se objektet meget tydeligere end med dit blotte øje – oftest med en masse flere detaljer end normalt!

Besøg på lokale planetarier og observatorier

Et besøg på et lokalt planetarium eller observatorium er en fantastisk måde at få et indblik i universet og stjernehimlen. Danmarks mest kendte er nok Planetarium i København V.

Kan du anbefale nogle bøger eller film til dit barn, der handler om verdensrummet?

Der findes mange gode bøger og film, der handler om verdensrummet, som kan være med til at inspirere dit barn. En af de mest populære bøger er “The Magic School Bus Lost in the Solar System” af Joanna Cole. Denne bog følger en klasse på en magisk skolebus, der tager dem på en rejse gennem solsystemet. Bogen er sjov og lærerig, og den indeholder masser af information om planeterne i vores solsystem. Dog skal dit barn enten kunne forstå engelsk fpr at læse bogen.