Den svære barnløshed – sådan tackler du det

Sorg, magtesløshed, misundelse. Mange svære følelser er forbundet med ufrivillig barnløshed. Desværre har en stor andel af danskerne problemer ved at få børn. Af de, der ønsker sig børn, har 16 til 26 procent svært ved at få dem. Er storken gang på gang også fløjet forbi dit hjem, får du her råd til, hvordan du kan tackle din situation.

Vær ærlig over for udvalgte personer

Det kan give lidt mere overskud i en uoverskuelig tid at gøre sig klart, hvem der skal vide hvad om ens barnløshed. Prøv for eksempel at opdele personer i din omgangskreds i tre kategorier:

  • Personer, der skal vide meget om din barnløshed.
  • Personer, der skal have lidt at vide om din barnløshed.
  • Personer, der ikke skal vide noget om din barnløshed.

Dårlig samvittighed over for omgangskredsen er langt fra unormalt ved problemer med barnløshed. De følger ofte af frustrationer, tristhed og manglende overskud til omgangskredsen.

Taler du med dine fortrolige om det, kan det mildne den dårlige samvittighed, som du måske bærer rundt på. Det kan også sænke dit stressniveau, viser undersøgelser. Mange oplever det som en forløsning at fortælle nære personer i omgangskredsen om deres problemer med at få et barn.

Nogle barnløse personer bliver misundelige på venner eller familiemedlemmer, der har eller venter børn. Har du tilsvarende følelser, skal du ikke skamme dig, men se det som udtryk for et brændende ønske i dig efter også at få det, som de har. Ved at være ærlig og fortælle personerne om din situation, forstår de bedre dine reaktioner. De vil højst sandsynligt også skåne dig lidt fra deres babysnak.

Dyrk noget andet end ’projekt barn’

Piller, datotjek, scanninger, ægløsningssprøjter og så videre. Måske oplever du, at ufrivillig barnløshed er alt, hvad dit liv drejer sig om i en periode. Du kan med fordel forsøge at vende dit fokus væk fra ønsket om at få et barn engang imellem.

Forkæl gerne dig selv og din krop med oplevelser, der giver dig glæde og livsbekræftelse. Du kan også finde på nye måder at være sammen med venner og familiemedlemmer på, så du undgår at sidde og tale om det sorgfulde emne igen og igen.

Tag for eksempel i biografen, svømmehallen eller klatrehallen. I kan også tage til koncert, på museum eller prøve et tegnekursus. Kun fantasien sætter grænser. Samvær på den måde er også oplagt, hvis du er misundelig på personen, der måske har fået eller venter et barn. I kan nyde hinandens samvær uden at behøve at føre samtaler, der fremhæver jeres modsætningsfyldte situationer.