Babypleje uden kemi: Det skal du holde øje med

Forældre bliver mere og mere opmærksomme på uønsket kemi i vådservietter, babyolie, babyshampoo og anden pleje til de mindste. Et nyfødt barns hud er 30 procent tyndere end en voksens hud, og huden bliver færdigudviklet i løbet af de første leveår. Kommer babyens sarte hud i kontakt med uønskede ingredienser i plejeprodukter, stiger risikoen for at den udvikler allergiske reaktioner. Her får du råd til, hvad du kan holde øje med i jagten på babypleje uden skadelig kemi.

Undgå parfume

Brug næsen og vælg plejeprodukter, der ikke indeholder parfume. Parfumestoffer kan fremme allergi hos barnet. Jo tidligere et barn kommer i kontakt med parfume, jo højere er risikoen for at barnet udvikler parfumeallergi.

Parfumeallergi går ikke væk efter en årrække, men vil følge barnet resten af livet, når først det har udviklet det. Du kan derfor med fordel vælge uparfumerede produkter, der ikke indeholder ord som ’aroma’ og ’parfum’ i oversigten over ingredienser.

Køb miljø- og allergimærkede produkter  

For en sikkerheds skyld kan du købe plejeprodukter til dit barn med miljø- og allergimærker. Eksempler på anerkendte mærker er:

  • Svanemærket og EU-Blomsten, som er Danmarks officielle miljømærker. Miljømærkerne stiller blandt andet skrappe krav til kemikalier i plejeprodukter til gavn for sundhed og miljø.
  • Den Blå Krans af Astma-Allergi Danmark, der er et internationalt allergimærke. Mærket bygger på fakta og forskning og bæres af produkter uden parfume og andre indholdsstoffer, der kan fremme hudallergi.
  • COSMOS Organic-mærket af Ecocert Greenlife er en fælleseuropæisk certificering af økologiske produkter. Mærket lægger stor vægt på økologiske og naturlige ingredienser i produkter.

Hold øje med allergene og hormonforstyrrende stoffer

Det kan være en god idé som forælder at sætte sig ind i potentielt skadelige stoffer i pleje til børn. Du kan for eksempel finde oversigtslister via søgemaskinen på internettet. Hav med fordel fokus på allergifremkaldende og hormonforstyrrende ingredienser.

Allergifremkaldende ingredienser er for eksempel Propyl Gallate og Sodium Hydroxymethylglycinate. Ingredienser, der mistænkes for at være hormonforstyrrende, er blandt andet BHT og Cyclomethicone.

Undlad for så vidt muligt plejeprodukter

Selvom du vælger miljø- og allergimærkede plejeprodukter, kan de stadig godt indeholde kemiske stoffer, som der ikke findes tilstrækkelig viden om, og som potentielt er skadelige. Derfor er det bedst for så vidt muligt at begrænse forbruget af produkter.

Du kan i det hele taget overveje, om alle pusletaskens plejeprodukter overhovedet er nødvendige, eller om nogle er overflødige. I mange tilfælde kan en vådgjort vaskeklud for eksempel fint erstatte renseprodukter og vådservietter. Om nødvendigt kan du supplere med en mild sæbe, der skal vaskes af igen. Shampoo er ofte også overflødigt til de mindste.