Børn og søvnproblemer

At være forælder er ikke altid en dans på røde roser. Børn bidrager med masser af grin, smil og glæde i det daglige, men børn kan også være en udfordring. Udfordringerne kan være forskellige fra familie til familie og kan ligeledes håndteres forskelligt. Dette gør sig også gældende, når emnet er børn og søvnproblemer.

Der findes mange børn, der kan sove fra aften til morgen uden afbrydelser, men der findes nok lige så mange børn, der enten har svært ved at falde i søvn, eller som vågner mange gange i løbet af natten. Er du forælder til et barn, der ikke kan eller vil sove, så vil du helt naturligt føle dig frustreret og en smule magtesløs. Der er heldigvis hjælp at hente – læs videre og bliv beriget med en masse gode råd til at håndtere barnets (og dermed også dine) søvnproblemer.

Hvad kan man stille op med dårlig søvn hos børn?

Alle mennesker har brug for søvn og hvile, og børn er ingen undtagelse. Faktisk har børn brug for markant mere søvn end voksne. Søvnbehovet ændrer sig i løbet af barnets udvikling, men det er ikke desto mindre vigtigt, at dit barn sover nok og godt, hvis han eller hun skal kunne klare sig godt i hverdagen.

Hvad man skal stille op med dårlig søvn hos børn kommer først og fremmest an på, hvor gammelt barnet er. Hvad der virker bedst afhænger nemlig af, om det drejer sig om en nyfødt, en baby eller et lidt større barn. I alle tilfælde er der dog al mulig god grund til at tage affære, da søvnproblemer ikke altid (sjældent) løser sig selv.

Spædbørn og babyer

I dette afsnit vil du få nogle gode råd til at få dit spædbarn eller din baby til at sove. Du føler måske allerede, at du har prøvet alt, men vi kan sandsynligvis komme med et tip eller to, som du ikke har eksperimenteret med før.

Gode tips til at få et spædbarn eller en baby til at sove:

  1. Vær tålmodig (det kan tage mange dage eller uger at få vendt en dårlig søvnrytme)
  2. Sørg for at holde lys og lyde nede på et minimum ved sengetid (baby har brug for rolige omgivelser for at finde ro)
  3. Skift bleen (kan baby ikke finde ro, kan det skyldes, at han eller hun trænger til at få en tør ble på)
  4. Brug fysisk berøring og stimulation til at skabe ro og tryghed (du kan ae baby på hovedet og holde det i hånden)
  5. Syng for din baby inden sengetid (det kan virke meget beroligende og tryghedsskabende)

Læs mere om hvorfor baby ikke vil sove (og få gode tips til at løse søvnproblemerne) via linket.

Børn

Det er ikke kun spædbørn og babyer, der kan have svært ved at finde ro. Dette problem berører også mange små, mellemstore og store børn samt deres forældre.

Gode tips til at få barnet til at sove:

  1. Gør brug af faste sengetider (hvis du ikke allerede gør det)
  2. Tal med barnet om hans eller hendes tanker og bekymringer (tanker og bekymringer kan forårsage søvnproblemer)
  3. Gør børneværelset til en skærmfri zone (brug af elektroniske enheder inden sengetid kan påvirke søvnkvaliteten negativt)
  4. Præsentér barnet får meditation og vejrtrækningsøvelser (kan give mening, hvis barnet har en vis alder)