Enebørn har flere problemer med overvægt og motorik

Enebørn undersøgelse

Søskende kan spille en rolle for børn og unges sundhed. Børn uden søskende tenderer til at være mere overvægtige end børn med søskende. Samtidig har de flere motoriske vanskeligheder. Det viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. Knap 12.500 børn fra folkeskolens yngste og ældste klasser har deltaget i undersøgelsen, som blev foretaget af børnenes sundhedsplejerske.

Enebørn vejer oftere for meget

Blandt enebørnene i 0. og 1. klasse var omkring 17 procent overvægtige. Det samme gjaldt for 12 procent af børnene med en bror eller søster. Det fremgår af føromtalte rapport.

Af børnene uden søskende i 8. og 9. klasse var 23 procent overvægtige. Det svarer til en ud af fire enebørn. Af børnene med en søskende var 15 procent overvægtige. 

Det er endnu uvist, hvorfor enebørn oftere er overvægtige end børn med en bror eller søster.

Motoriske udfordringer blandt enebørn

Den danske undersøgelse viser også, at enebørn oftere oplever flere vanskeligheder ved at bevæge sig end børn med søskende. De har blandt andet sværere ved at gribe en bold, hoppe og holde balancen.

Af rapporten fremgår det, at 14 procent af indskolingens enebørn har fået mindst tre bemærkninger til deres motorik. Af indskolingens børn med en søskende havde 10 procent fået mindst tre bemærkninger til deres motorik.

Teorier lyder på, at resultaterne kan hænge sammen med flere forhold. Dels at enebørn ofte får mere opmærksomhed fra deres forældre end børn med søskende. Dels at enebørn ikke leger i samme grad som børn med søskende. Det er dog blot gisninger. Der er endnu ikke forsket i årsagen til, at enebørn oftere er overvægtige og har ringere motorik end børn med søskende.

Det er værd at fremhæve, at størstedelen af undersøgelsens børn har det godt og er sunde og raske.