GrowOP! er Danmarks første operafestival for børn

grow op

Bemærk det ikke længere er muligt at købe billetter til operafestivallen omtalt i artiklen herunder.

Fra 11. -26. november 2017 er der operaoplevelser for børn i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro. GrowOP! Festival byder på internationale gæstespil og danske forestillinger, som præsenterer nytænkende musikdramatik og opera. GrowOP! har både tilbud til familier og skoler/institutioner, og alle forestillingerne er skræddersyet til børn fra 0-12 år. Udover operaforestillinger byder festivalen også på morgensang, workshops og seminarer.

Opera for de små, de store og de allermindste

Opera er en kunstart, der taler til alle sanser på en gang. Uanset om man er baby, barn, teenager eller voksen, så finder musikken, stemmerne, billederne og dramaet vej ind i hjertet. GrowOP! Festival byder på et møde med store følelser i små formater til store og små – og også til de allermindste. GrowOP! inviterer alle indenfor i rum fyldt med musik, klang og atmosfære. Det kan være sjovt, indimellem lidt uhyggeligt, sørgeligt eller det hele på en gang

Udvalgte forestillinger fra festivalen

Fogonogo – for børn 0-3 år

På GrowOP! Festival er der opera for de allermindste – børnene mellem 0 og 3 år, når prisbelønnede Spitalfields Music (UK) inviterer ind i en musikalsk verden af lyd. Forestillingen Fogonogo udforsker udviklingen af lyde, der efterligner, udvider, transformerer og reagerer på deres handlinger i verden. Hvordan kan vi bruge vores stemmer til at skabe humor? Hvad sker der med vores mundes form? Hvor meget kan man forestå gennem tonehøjde og kontur af ordløse lyde og hvad sker der, når vi bevæger sig frit mellem engelsk, fransk, dansk og fogonogo?
Med inspiration fra de soniske landskaber, der er skabt i og omkring vulkaner, og de følelsesmæssige farver af ikke-verbale lyde, er Fogonogo en invitation til en fordybende musikalsk lydverden. Småbørn tester og eksperimenterer med objekter i verden omkring dem. De danner mønstre af leg, der følger deres unikke, uberørte udforskninger.

Hug en hæl og klip en tå – for børn fra 5 år

For børn mellem 5 og 9 år byder GrowOP! op på forestillingen Hug en hæl og klip en tå – en sjov eventyropera, men den handler også om ægte følelser og vigtige temaer i børns liv. Søskendejalousi, forældreambitioner på deres børns vegne, og følelsen af ikke at være god nok. Operaen leger med Rossinis udgave af Askepot, men byder på sit helt eget persongalleri.
I Hug en hæl og klip en tå leger vi med eventyret om Askepot og operaen Askepot. Her er ingen Disney-agtig Askepotfigur og kun en enkelt lille mus i vores historie. Men temaet om tre sammenbragte søstre og deres modstridende drømme og længsler foldes ud på sjov og rørende vis, underbygget af Rossinis fængende og sprudlende musik. Fire operasangere fra Den Jyske Operas Kor medvirker i rollerne som de tre voksne søstre og den gamle mor, der har store opera ambitioner på sine døtres vegne. Den sammenbragte families liv fletter sig på finurlig vis sammen med eventyret om Askepot, men hvem der kommer til at passe skoen til sidst, skal ikke afsløres her.

Rødhaps og ulven – for børn fra 9 år

For de lidt ældre børn anbefales Rødhaps og ulven. Grimms eventyr om Rødhætte og ulven bliver vendt på hovedet i denne børneopera fra Holland Opera, hvor ulven er hovedperson.
Den ensomme ulv har fundet sig en ven i sit spejlbillede i brønden – Vandulven! Han håber, at Vandulven vil rejse med ham nordpå til et bedre sted, så snart han har skaffet mad nok til turen. Hans længsel og ensomhed, såvel som hans smukke sang, gør indtryk på den lille Rødhætte, som aldrig før har mødt en ulv. Men Ulven er så sulten, at han hele tiden kommer til at kalde Rødhætte for Rødhaps – hvilket hun dog ikke rigtig forstår betydningen af.
Rødhaps og ulven foregår på hollandsk, og alle forestillinger indledes med en kort introduktion i børnehøjde, så alle kan være med, når forestillingen går i gang.

Fakta om GrowOP! Festival GrowOP! Festival kan opleves fra 11. -26. november 2017 i Aarhus, Herning, Samsø, Ikast, Struer og Holstebro.
Forestillinger og arrangementer for skoler og institutioner er gratis.
Festivalen er et samarbejde mellem Den Jyske Opera, Figura Ensemble, Børnekulturhuset og Operaen i Midten – og er et strategisk projekt i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.