Ny app: “Jegermor” bryder tabuer blandt nybagte mødre

Skam, ensomhed og mindreværd. Det er følelser, som mange gravide og nybagte mødre gennemgår. Mange mødre vælger dog at tie frem for at sætte ord på deres svære og tabubelagte følelser. Det har fået to mødre til at handle.

Julie Bruhn Højsgaard og Laura Vilsgaard har selv følt sig forkerte, ensomme og skamfulde i tiden inden og efter fødslen af deres børn. De har nu lavet appen ’Jegermor’, der skal give mental støtte til nybagte mødre.

Mødre finder det svært at åbne op

Som nybagt forælder åbnes op for et helt nyt kapitel i ens liv med bleskift, amning og skiftende tøjstørrelser. Alle de praktiske ting kræver ny viden og læring for nybegyndere. Mange nybagte forældre har sjældent problemer med at udvise småfrustration og udstille deres uvidenhed, når det kommer til praktiske problemer.

Sådan er det ofte ikke, når det handler om mere følsomme emner. Det kan være svært at åbne op over for mødregruppen eller veninderne om for eksempel ens mentale velbefindende. Graviditet og fødsler bliver typisk forbundet med lykke og succes snarere end ensomhed. Sådan fremstilles det også på hyppigt sociale medier. Det kan muligvis være med til at medføre en følelse af skam og mindreværd hos nogle mødre.

Podcastafsnit giver mental støtte til nye forældre

De to app-udviklere Julie Bruhn Højsgaard og Laura Vilsgaard har selv savnet dybere samtaler og svar på ubesvarede spørgsmål under og efter deres graviditeter. De oplevede ikke at blive mødt i deres frustrationer. I appen ’Jegermor’ videregiver de to kvinder konkrete værktøjer til nye forældre, der kunne have været dem selv til hjælps. Et hjælpemiddel er for eksempel at rådgive sig hos flere erfarne voksne.

Appen skal give kvinder støtte ved hjælp af små afsnit af en lydserie. I podcastafsnittene sætter Julie Bruhn Højsgaard og Laura Vilsgaard ord på det, som nogle nye forældre kæmper med. Det kan være følelsen af ikke at opleve en lykkefølelse ved det første øjekast på ens barn. De to app-udviklere deler også deres egen skrøbelighed og sårbarhed i forbindelse med deres graviditeter og tiden efter fødslerne af deres børn.  

De to kvinder forventer at kunne forebygge, at mødre føler sig alene og isolerede og mindre værd end andre kvinder. Mødres velvære påvirker ofte hele familien, og appen kan altså ikke blot have betydning for mødre, men for hele familiens hverdag.