Sådan kan du inddrage børnene i madlavning

Mange vil virkeligt gerne have børnene med i køkkenet. Der findes dog en del undskyldninger, som får de fleste til at skubbe denne ide langt væk igen.

Sandheden er, at det godt kan være en lille smule besværligt til at starte med, men hvis man gør det rigtigt, så er det faktisk både sjovt, hyggeligt og praktisk. Her kan du få nogle gode råd om, hvordan du lettere kan inddrage børnene i madlavningen, så alle kan få en god oplevelse i køkkenet.

Er det ikke besværligt?

Hvis du ikke sætter nogle klare regler for dine børn, og hvis du har travlt, så kan det helt sikkert godt være en smule besværligt at have børnene med i køkkenet. Derfor bør du gøre dig nogle tanker, inden I går i gang.

Først og fremmest skal du sørge for, at du har god tid. Hvis maden skal stå klar om 25 minutter, så bør du måske ordne det selv, hvis børnene ikke er vant til at hjælpe til i køkkenet.

Hernæst bør du aftale med dine børn, hvad de må, og hvad de ikke må. Derved slipper du for, at dine unger pludseligt står med de største kokkeknive i hånden.

Hvis du tager dig god tid og laver nogle aftaler med dine børn, så skal det nok være langt lettere, end du regner med.

Hvad kan ungerne hjælpe med?

Men hvilke opgaver kan man så overlade til børnene? Her er nogle ideer til, hvad børnene sagtens kan klare, når det kommer til madlavning og klargøring af aftensmaden.

Dette var blot nogle få ideer til, hvad dine børn kan hjælpe med. Herudover kan de også sagtens være med til at snitte forskellige ting, hvis de er en smule ældre. Her bør du dog sørge for, at de ikke bruger en alt for skarp kniv. Hvis du har en lille urtekniv, som ikke er så skarp længere, så kan børnene sagtens bruge denne til at snitte grøntsager eller lignende.

Derfor er det en god ide

Men hvorfor bør man overhovedet have børnene med i køkkenet? Er det ikke lettere at gøre det alene? Og vil børnene ikke hellere se tv og lege på værelset?

I de fleste tilfælde vil børnene faktisk være ret effektive i køkkenet, i hvert fald når de har fået en smule erfaring. Derved bliver din opgave langt lettere, og du slipper måske for nogle af de opgaver, som du ikke synes er helt vildt spændende. Disse vil børnene nemlig ofte godt kunne lide.

Børn vil ofte langt hellere bruge tid sammen med dig, end de vil sidde og se tv. Derfor vil de også ofte synes, at det er sjovt at hjælpe dig i køkkenet. Sidst men ikke mindst, så kan disse opgaver også være med til at udvikle dine børn ved at gøre dem mere ansvarlige og lære dem almene kundskaber i et køkken.