Våddragt til børn

Hvis du vil hjælpe dit barn med at holde varmen inde i svømmehallen eller på stranden, er en våddragt til dit barn, en rigtig god investering. Og i denne artikel, hjælper jeg dig på vej til at kunne vælge den helt rigtige våddragt til lige præcis dit barn. 

Som sagt er våddragten i sig selv en rigtig god løsning, hvis dit ikke kan holde på varmen. Nogle børn kan nemt komme til at fryse mere end andre. Det sker dog alligevel af og til, at vores små guldklumper kommer til at fryse i enten svømmehallen eller på stranden. Men med en våddragt, kan du hjælpe dit barn med at holde kroppen varm i vandet.

Der er mange forskellige våddragter at vælge imellem. Nogle dækker hele kroppen og andre dækker kun fra skulder til knæ. Men uanset hvilken model du vælger at gå med, bidrager. Våddragten også med solbeskyttelse og beskyttelse mod brandmænd.

Om det skal være en våddragt som dækker hele kroppen eller en som kun dækker fra skulder til knæ, vil jeg sætte dig ind i artiklen her. 

Sådan vælger du den rigtige våddragt til dit barn

Når du skal købe våddragt til dit barn, er der et par ting, du bør være ekstra opmærksom på, inden du putter den i kurven. Udbuddet af våddragter er nemlig relativt stort. Men hvis du sørger for at tjekke de enkelte dragters egenskaber og følger mine nedenstående punkter, undgår du at lave et fejlkøb. 

Neoprentykkelse

Det materiale der gør at dit barn kan holde varmen i en våddragt, kaldes neopren. Det fås i mange forskellige tykkelser. Og jo tykkere neopren, jo mere varme er der i våddragten. Men det betyder dog også at bevægeligeheden vil formindskes for hver millimeter der øges med.   

Hvis våddragten skal bruges i svømmehallen eller under varme forholde på stranden, hvor der skal leges og snorkles, anbefales der en neoprentykkelse på 2 millimeter. Hvis den bliver tykkere end det, hæmmer det dit barns bevægelsesfrihed. Og så går det sjove ligesom af det. 

Lynlås foran eller bagved

Når en våddragt skal lukkes, foregår det med en lynlås. Og en våddragt til børn, fås med lynlås enten foran eller bagved. Og når det kommer til våddragt til børn, anbefales der at lynlåsen sidder foran. Det gør at dit barnet nemt selv kan lyne den op og ned. Det er mere eller mindre umuligt, hvis lynlåsen sidder på ryggen. 

Ikke neopren over det hele, men med Lycra paneler

Neopren er et materiale, der i sig selv, ikke er særligt fleksibelt. Så for at få en god bevægelsesfrihed, vil det være en fordel, hvis det ikke er hele våddragten, der er lavet i neopren. 

Gå gerne efter en våddragt, der også består af lycra. Og lycraen sidder som regel på skuldrene og benene, hvor bevægelsesfriheden betyder ekstra meget. 

Indvendig vand-stroppe

Det eneste sted på en våddragt til børn, der egentligt ikke er helt vandtæt, er ved lynlåsen. Tjek derfor gerne efter, om den våddragt du har kigget på, har en indvendig vandstroppe, der forhindre vandet fra at komme ind i dragten. 

Giver 50 UPF UV beskyttelse mod solen

Hvis våddragten udelukkende skal bruges i svømmehallen, betyder solbeskyttelse ikke det helt store. Men skal den bruges på stranden, så har en god solbeskyttelse utroligt meget betydning. Så skal våddragten til dit barn bruges udendørs, anbefales der at gå efter en våddragt til børn, der som minimum giver 50 UPF UV beskyttelse mod solens stråler. Så sikrer du at dit barn bedst muligt, ikke bliver solskoldet. 

Skal du vælge en kort eller fuld våddragt til dit barn?

Om du skal vælge en kort eller en fuld våddragt til dit barn, afhænger af, hvor den skal bruges. Hvis den skal bruges i svømmehallen eller til leg og snorkling under varme forhold på stranden (en vandtemperatur på 18 grader eller mere), skal du vælge en kort. 

Hvis dit barn derimod skal bruge den under koldere forhold eller til dykning, skal du vælge en fuld våddragt. Generelt er den fulde våddragt det bedste til dykning, imens den bedst egner sig til leg og snorkling i alle andre måneder end maj, juni, juli og august. 

Husk på at en fuld våddragt begrænser bevægelsesfriheden, ligesom den hurtig kan blive for varm at have på, hvis vandtemperaturen er over 18 grader. 

Den bedste våddragt til dit barn

Hvis du er på jagt efter en våddragt til børn, hvor formålet er leg og snorkling i enten svømmehallen eller på stranden, skal du gå efter Aqua Sphere Stingray til børn (1-12 år). Den har nemlig den bedste kombination af materialer og egenskaber, der hjælper dit barn med at holde på varmen, samt sikrer den bedste bevægelsesfrihed. Våddragten består nemlig af en kombination af lycra og 2 millimeter neopren. Lycraen er placeret på vigtige steder som omkring benene og skuldrene, for at give en god fleksibilitet. Og resten af stederne, giver neoprenen god varme. 

Neopren- og lycra kombinationen er samtidigt også behandlet til at give en faktor 50 UV-beskyttelse, så dit barn undgår at blive solskoldet på stranden. Min søn og jeg har testet dragten i både svømmehallen og på stranden. Og begge steder, var det den våddragt han har haft på, han følte sig allerbedst tilpas i. Han havde ingen problemer med at bevæge sig frit, samtidigt med at han på intet tidspunkt, har frosset. Dertil kunne han også selv tage våddragten af og på. Det er primært takket være den frontmonterede lynlås og det fleksible materiale. 

Alt i alt, er der ingen tvivl om at Aqua Sphere Stingray en af de bedst våddragter til børn på markedet.

Hvis dit barn er åbenvands svømmer eller dyrker triathlon, skal det bruge en fuld våddragt. Og her kommer du ikke udenom en Orca Open Squad våddragt (8-12 år). Den giver nemlig god opdrift, fleksibilitet og sikkerhed. 

Og netop sikkerheden er vigtig, når det kommer til svømning i åbent vand. Derfor er ærmerne orange, så det er nemmere at få øje på dit barn, når det svømmer rundt i det dybe vand på enten stranden eller i søen. 

Neoprentykkelsen varierer mellem 1,5 og 2,5 millimeter, alt efter hvor på våddragten det er placeret. Særligt omkring skuldrene, er det vigtigt med en tynd neopren, for at give god fleksibilitet for de vigtigste svømmemuskler. 

Derfor er neoprenen kun 1,5 millimeter omkring skuldrene, imens tykkelsen er oppe på 2,5 millimeter omkring maven og hofterne, for at give så meget opdrift som muligt. 

Når det kommer til fulde våddragter til børn, der svømmer i åbent vand eller dyrker triathlon, er der ingen over og ingen ved siden af, Orca Open Squad!

Hvilken størrelse skal du vælge?

For at give dit barn den bedste oplevelse med en våddragt, er det vigtigt at vælge den helt rigtige størrelse. En for lille våddragt, vil begrænse bevægelsesfriheden. Og en for stor våddragt, giver ikke den varme, den er tiltænkt. Producenterne af våddragter, har størrelsesskemaer til deres egne våddragter, Og dem anbefaler jeg, du skal tage udgangspunkt i. Og hvis dit barn er placeret mellem to størrelser, anbefaler jeg at gå med den lille af dem. 

Det vigtigste er at der ikke kommer vand ind i våddragten, for så ryger isoleringseffekten. Og selv en lidt for stor våddragt, vil tage vand ind. Så her er det bedst at gå lidt på kompromis med bevægelsesfriheden, for at kunne beholde isoleringseffekten. 

Sådan forlænger du levetiden på dragten

En våddragt til børn, er uden tvivl en ret stor investering. Til gengæld holder den længe og bliver ved med at hjælpe dit barn med at holde på varmen i vandet, hvis blot du passer godt på den. 

Derfor har jeg herunder samlet mine seks bedste råd til, hvordan du forlænger levetiden på dit barns nye våddragt. 

1: Skyl dragten med rent vand lige efter brug

Skyl dragten både indvendigt og udvendigt med ferskvand direkte efter brug. Hvis du svømmer i saltvand og der ikke er ferskvand i umiddelbar nærhed, så skynd dig hjem og skyl den under din bruser.

2: Tør dragten med vrangen ud af

Hæng dragten til tørre med vrangen ud af, helst gerne på en bøjle.

3: Opbevar dragten så du undgår at den bliver krøllet sammen

Når først dragten er tørret, så vend igen vrangen ind af, så ydersiden er – ja – ydersiden. Hæng

den på en bøjle og undgå at den bliver krøllet sammen.

4: Undgå at bruge negle, når du tager dragten af og på

Undgå at bruge skarpe negle når du tager den på og tager den af. Negle laver nemt huller i neoprenen, så negle direkte på våddragten er et no-go. Et godt tip kan være at bruge tynde bomuldshandsker når du tager dragten af og på, for så kommer neglene slet ikke i nærheden af neoprenen.

5: Brug god tid på at få våddragten af og på

Tag dig god tid med at tage dragten af og på. Hvis du har travlt med at få dragten af og på – og i særdeleshed med at få den på – kommer du nemt til at flænse op i den tynde neopren hvis du hiver for hårdt.

6: Brug neopren-lim til at lappe eventuelle små huller i våddragten

Skulle det ske at du på et tidspunkt får hul i din dragt – og det kan du være sikker på sker på et tidspunkt, af den ene eller den anden grund – kan du med fordel lappe hullerne med noget særligt neopren-lim.