Unikke navne er oppe i tiden

Der ses i dag en tendens til at lægge større og større vægt på det enkelte menneske – dets drømme, ønsker og behov. Mange stræber efter at skille sig ud fra mængden og være bemærkelsesværdig. De ønsker, at deres børn gør det samme. I tråd med det vælger flere og flere forældre at give deres barn et unikt navn. Et navn, som giver barnet dets eget kendetegn.
Se også listen med de mest populære drengenavne og pigenavne.

Stort set alle får et unikt navn

Et fåtal af børn i dag får et ganske almindeligt navn såsom Mette Jensen. Det er mere trendy at give sit barn flere mellemnavne eller efternavne, som gør dem genkendelige og specielle. Også navne med bindestreg vinder frem i popularitet.

Hele 97 procent af alle nyfødte børn i Danmark får i dag deres eget navn. Det vil sige et navn, som de er de eneste i landet, der hedder i dets fulde længde. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fra sidste år.

Med forældrenes ønske om at give deres børn en særlig identitet hedder færre og færre børn det samme. Med andre ord er danskernes navne mere unikke, jo yngre de er.

Lovmæssigt lettere at kombinere navne

En årsag til den øgede grad af unikhed i danskernes navne kan være ændringer i loven. Det er blevet lovmæssigt lettere at få lov til at mikse forskellige mellemnavne og efternavne efter eget ønske. 

I dag må forældre vælge mellem de efternavne, som er båret af mindst ét familiemedlem inden for fire til fem generationer. Det åbner op for muligheden for at skabe en helt speciel navnekombination til ens barn.

Det kaldes flest i dag

Ida og William er de mest valgte navne til nyfødte i dag. Fornavnene ligger som nummer ét på de nyligste navnelister over populære pige- og drengenavne. Andre populære pigenavne er Ella, Emma, Alma og Sofia. På top fem over førende drengenavne er Noah, Lucas, Malthe og Oscar.

De mest brugte navne til nyfødte i år er med få undtagelser de samme som sidste år. Det er dog stadig færre, der hedder det samme til fornavn i dag end tidligere.

Hvis du er nysgerrig efter at vide, hvor mange andre børn, der hedder det samme som dit barn, kan du tjekke det via Danmark Statistiks hjemmeside.