Her er den bedste sovestilling for gravide

En voksende mave kan føre mange ændrede vaner med sig. Det, som før graviditeten var en selvfølge, kan pludselig fordre bekymringer og besvær. Mange gravide kvinder oplever for eksempel, at deres sædvanlige sovestilling ikke længere er optimal, når nattetimerne står på.

Anbefalinger lyder på, at kvinder i tredje trimester sover på siden frem for på ryggen. Det er mest skånsomt for ryggen og faktisk også for barnet.

Sov på siden og reducer risiko for dødfødsel

Det er ikke ligegyldigt, hvilken position gravide kvinder ligger i, når de sover. I værste fald kan den forkerte sovestilling føre til dødfødsel. Det har forskere fundet ved en stor international undersøgelse.

Det er mere risikofyldt for barnets helbred, hvis kvinden lægger sig til at sove på ryggen end på siden de sidste 28 uger af graviditeten.

Forskerne undersøgte mere end 1.000 gravide kvinder, og de fandt en markant reduceret risiko for dødfødsel hos kvinderne, der sørgede for at sove på siden. Sover en gravid kvinde på ryggen i tredje trimester af graviditeten, fordobles risikoen for dødfødsel derimod.

Forskerne fandt ingen forskel mellem at falde i søvn på højre eller venstre side. Undersøgelsen er udgivet i det internationale tidsskrift for obstetrik BJOG.

Årsagen til den øgede risiko ved at ligge på ryggen kan være, at barnets vægt presser på vigtige blodkar hos den gravide. Når det sker, mindskes tilførslen af næring og ilt til barnet.

Er du gravid og vågner op på ryggen, skal du dog ikke bekymre dig, men blog vende dig hen på siden igen. Husk på, at risikoen for dødfødsel stadig er lav.

Råd til at sove på siden

Det kan være svært at ændre sine faste vaner, og har du været vant til at sove mest på ryggen, kan det være frustrerende at skulle vænne sig til en ny sovestilling. Her får du nogle råd til, hvordan du kan vænne dig til en sideliggende sovestilling:

  • Læg en pude bag din ryg ved sengetid.
  • Lig på venstre eller højre side, alt efter hvad du foretrækker.
  • Bliv ikke nervøs, hvis du vågner op på ryggen. Rul blot over på siden igen.
  • Bøj gerne benene og læg en pude mellem knæene.
  • Du kan sy en bordtennisbold fast på ryggen af dit nattøj, hvis du har for vane at sove mest på ryggen.
  • Forsøg at finde dig til rette i din soveposition ved at ligge stille og meditere dig i søvn, frem for uroligt at vende og dreje dig.  

Læs også om tyngdeposer til babyer og små børn her