Historien om Barbie

Barbie dukken er den mest kendte dukke som nogen sinde er blevet masseproduceret. Dukken har været med til at ændre manges liv. Men dukken har også gennemgået en lang udvikling, set i forhold til hvor vi er i dag.

Barbie dukken blev først introduceret i 1959, af firmaet Mattel. Mattel er et firma som laver legetøj og som blev stiftet af Ruth og Elliot Handler. Dette gjorde de fordi at de havde set deres datter lege med dukker lavet af papir, og de havde set hvor stor indflydelse disse papir dukker havde på hende. De lavede derfor dukken Barbie som er opkaldt efter deres datter, som hedder Barbara. Barbare brugt nemlig papir dukkerne til at forestille sig sin fremtid, og hvordan det ville være at leve senere i livet.

Dukken har ændret sig meget i form af hoved og hår, kroppen minder dog stadig meget om den oprindelige fra 1959, og man bruger mest Barbie Betegnelserne for at fortæller hvilken type ansigt dukken har.

I dag kaldes den første Barbie dukker der udkom for Vintage Barbie, hvilken blev lavet fra 1959 til 1966. Efter Vintage Barbie kom der i 1971 en nye type Barbie, denne hedder Malibu Barbie. Malibu Barbie var et stort skift for Barbie, da man her begyndte at bruge en ny ansigts type. Efter Malibu Barbie ændre Barbie sig endnu mere, da Superstar Barbie udkom i 1977. Barbie var nu blevet en superstjerne med store smilende tænder og langt blondt hår. Der er igennem tiderne kommet endnu flere Barbier til. I 1980 introducerede man Black Barbie, en Barbie som neger, og senere en Mackie og Silkstone. I dag har man 12 forskellige ansigter, men man har også mange tilbehørs dukker, i Danmark er den mest kendte dukken Ken, som er af hankøn og som også er opkaldt efter stifternes dreng.

Langt de fleste piger og drenge i Danmark har leget med en Barbie dukke, om så det var Ken eller Barbie eller en af de andre. Barbie har derfor været med til at ændre børnenes leg med dukker, de gik fra at lege med papir dukker til at lege med tredimensionelle dukker, som man kunne klæde om osv. Barbie var derfor med til at skabe et barns ideelle udseende, men også med til at vise hvad barnet gerne ville lave senere i livet. Disse tanker ændre sig dog ofte, som årene gik.