Kreativ med børn

Kreativ med børn

Børn har, helt små som lidt ældre, godt af at være kreative. Med ”godt af” mener vi ikke, at det giver særlige superkræfter, nemmere ved lektierne eller større chance for en universitetsuddannelse… Nej, vi mener blot, at kreative lege og projekter med børn ofte er noget, de synes er sjovt og på deres helt egen måde bliver inspireret af – og dét har de godt af! Børn elsker at have det sjovt, at få lov til at udfolde sig, tænke i nye baner, og mest af alt elsker børn at prøve noget, de ikke har gjort før. For modsat voksne er børn gode til blot at omfavne det nye, det kreative og det ”farlige” og blot springe ud i det; og det kan vi faktisk lære lige så meget af, os voksne altså. Så vær kreativ med børn, og nyd bonusserne i begge lejre! Her får du 5 gode idéer til kreative ting, du kan lave med dine børn.

Indholdsfortegnelse

1. Mal billeder til hjemmet

Mange børn er vilde med at male. De bliver beskidte, laver muligvis en plet på blusen eller dugen, og du kan finde maling i håret på dem flere dage efter – men de elsker det! Så hvorfor ikke male et billede til hjemmet? Du kan enten købe flere små, og så kan alle male hver deres, hvorefter I kan lave en collage i stuen med ”kunsten”. Eller du kan købe ét stort lærred og lade alle lave lidt på det. Sidstnævnte kræver dog, at du har et par børn, der kan finde ud af at samarbejde. Oplevelsen bliver nemlig ikke god, hvis den ene hele tiden vil male den andens over eller lignende. Sørg desuden for at dække bordet til med en gammel voksdug, give børnene gammelt tøj på og give dig lidt hen. Maling skader ingen i små mængder.

2. Oplev naturen

Naturen kan meget, meget mere end blot at byde på en (i børns øjne) kedelig gåtur. Og når det er sagt, så behøver en gåtur faktisk heller ikke at være kedelig! En gåtur kan nemlig nemt og hurtigt bidrage til nogle rigtig gode stunder mellem dig og dine børn. Eksempelvis kan I tage sammen ud og finde kastanjer, pinde, kogler og blade i efteråret, hvorefter I kan tage dem med hjem i varmen og lave dyr ud af det. Det eneste, det kræver, er en limpistol og nogle piberensere. I kan også lave et 3D-billede ud af tingene, I fandt. Her handler det ganske enkelt bare om at klistre alle tingene op på et blankt lærred, hvorefter billedet kan hænge i enten børneværelset eller måske i lejehuset.

3. Lav pynt til hjemmet

Og nu vi er ved pynten, så er der meget mere, vi kan foreslå i den kategori. Køber du eksempelvis et par helt almindelige patentglas i nærmeste dagligvarehandel, så kan I sammen lave dem til flotte lysestager. Alt, I skal gøre, er at pensle dem med lim, trille dem i sukker og måske endda dekorere dem med fint bånd. Børnene kan også male på dem med glasmaling, hvis det er endnu sjovere. Kun fantasien sætter grænser, og vil børnene meget gerne have lysene på deres egne værelser, så kan du nemt bare købe elektroniske fyrfadslys.

4. Sy

Her kræver det godt nok, at du enten selv kan sy, eller at du kender en, der kan. For når du syr med dine børn, skal du ikke regne med verdens største hjælpsomhed, men derimod vil de hellere end gerne hjælpe med de små ting, og derfor må du tage dig af det lidt farligere, såsom saksen. I kan for eksempel sy stofpuder til børnenes værelser. Køb et stort stykke stof, lad børnene (afhængig af alderen naturligvis) hjælpe dig med at klippe stykkerne ud, og sy i fællesskab det til puder, som I kan fylde. Børnene vil elske at kunne vise deres hjemmelavede puder til alle de venner og veninder, der kommer på deres værelse!

5. Meget kreativ med børn – lav en sang

…eller en dans for den sags skyld. Her skal du virkelig slippe alle tøjler og begrænsninger og lade dig fjolle med. Find en nem sang, som dine børn kan melodien på. Hvis det skal være ekstragodt, så finder du sangen på internettet, men hvor selve sangteksten er undladt – altså er kun melodien tilbage. Herefter sætter du dig ned med børnene og giver dem et eksempel på, hvordan et vers kan lyde. Hvis I for eksempel har valgt sangen ”Lille Peter edderkop”, så kan et selvopfundet vers lyde:

Se nu skal vi synge lidt (7)

Det kræver en tanke (6)

Vi skal tænke kreativt og meget (10)

Vi skal glemme at vi ik’ har fejet (10)

For nu ska’ vi ha’ det skægt – hele dagen lang (12)

Bemærk tallene i parentes. De angiver nemlig, hvor mange takter der er i hver linje, og det handler om at finde en sætning, der har samme antal – ellers vil du ikke kunne synge efter melodien. Forhåbentligt er I lidt mere kreative end os. I kan for eksempel synge om en ferie, I har været på eller noget helt andet.

Et sidste råd med på vejen: Husk for alt i verden, at det er for børnene og ikke mindst din egen skyld, at I skal være kreative sammen. Det giver både et bedre sammenhold, en dejlig oplevelse og sidst men ikke mindst grobund for børnenes kreative færd videre i livet. Det er derfor også enormt vigtigt, at du lader børene gøre ”deres” – du skal med andre ord ikke rette for meget på dem eller deres kastanjedyr, klippe for meget om ved et skæv klipning eller skælde for meget ud over en klat maling i håret. Lad dem hygge sig inden for rimelighedens grænser, og servér eventuelt en gang snolder til, for så går du garanteret ikke galt i byen! Rigtig god fornøjelse med at være kreativ med børn!

Har du prøvet at være kreativ med børn? Så send en kommentar ind herunder og fortæl om jeres oplevelse. Hvis du har flere kreative idéer til, hvad man kan lave med børn, så er du mere end velkommen til at dele dine kreative forslag!