Sjove lege for børn

Sjove lege for børn

Når regnen siler ned, og blæsten tager til, kan det være svært at få børnene revet væk fra fjernsynet for at komme udenfor og lege. Men fortvivl ikke, for her finder du en række sjove lege for børn, som alle kan foregå indendørs. Det vil helt sikkert få børnene op af sofaen, og børn i alle aldre kan være med.

Indholdsfortegnelse

Stopdans

Et sikkert hit. Det eneste, du behøver, er musik. Lad en voksen eller et stort barn styre musikken, og skru godt op for lyden. Og så skal der danses! Når musikken sættes på pause, skal børnene stå helt stille, indtil musikken igen begynder at spille. Miks gerne et hav af forskellige musikgenrer og tempi, så børnene kan prøve kræfter med en masse sjove dansetrin. Lav breakdance på gulvet, snur rundt som en ballerina eller noget helt tredje. Børnene vil elske, hvis du også giver den gas til musikken, og de vil helt sikkert prøve at efterligne dig.

Kongens efterfølger

Denne leg kræver ikke nogen rekvisitter. Udvælg først en konge blandt børnene. De andre børn stiller sig på en række bagved kongen og skal nu efterligne kongens måder at bevæge sig på. Hvis kongen løfter højre fod, løfter alle højre fod. Hvis kongen klør sig som en abe, klør alle sig som en abe. Du vil sikkert opleve, at børnene er meget kreative. Efter lidt tid stiller kongen sig bagerst i rækken, og et andet barn får lov at være den nye konge. Legen er en fantastisk stimulering af børnenes motorik.

Indendørs forhindringsbane

Start med at skubbe nogle af møblerne til side. Nu handler det om at lave en forhindringsbane med alt, hvad du kan finde af ting i hjemmet. Læg puder og tæpper ud og leg jorden er giftig. Lad børnene kravle under sofabordet og hoppe over en bunke aviser. Sæt en papirskraldespand op og brug krøllet papir til at øve kast og nøjagtighed. Tape noget snor eller garn fast til gulvet, og lad børnene øve sig på deres balance. Der er mange muligheder, og det er kun fantasien, der sætter grænser. Legen er med til at øve børnenes grovmotoriske færdigheder, som er bevægelsen og koordinationen af de større muskler i f.eks. armene og benene.

Huskeleg

Læg 10 forskellige ting på gulvet. Antallet kan variere lidt, alt efter hvor gamle børnene er. Læg så et viskestykke eller et tæppe over tingene, så ingen ser dem. Når børnene er klar, fjerner du det, og lader børnene se på tingene i et minut eller mere. Når tiden er gået, gemmer du tingene væk under tæppet. Nu skal børnene på skift nævne en ting, og den, der husker flest ting, vinder. Hvis der er mange børn, kan du opdele dem i grupper, så de kan hjælpe hinanden med at huske tingene. Dette er en af de sjove lege for børn, der stimulerer børnenes hukommelse.

Skøre historier

Skriv en række forskellige ord ned på hvert sit stykke papir. Det kan være alt lige fra ”hund” til ”banan”. Det kan også være nogle personer eller figurer, som du ved, at børnene kender. Børnene sætter sig i en rundkreds og trækker hver et stykke papir. De må ikke vise, hvad der står på papiret, til hinanden. Du starter med en sætning, og herefter skal børnene på skift tilføje en sætning, der indeholder deres ord. Pas på med at gøre det for svært. Læg f.eks. ud med: ”En ko og en hest gik til bageren”, og lad børnene fortsætte. De har en livlig fantasi, så det vil uden tvivl blive en sjov historie. Jo skørere, jo bedre!

Hvad smager det af

Dette er en af de sjove lege for børn, som giver børnene mulighed for at udvikle og bruge deres smagsløg. Find nogle forskellige madvarer frem, giv børnene bind for øjnene, og lad dem smage på maden. Børnene skal gætte, hvad de smager på. Der gives point for hver madvare, som bliver gættet rigtigt. Det er en god idé at snakke med børnene om, hvordan madvarerne smager. Er det sødt, surt, salt eller bittert? Hvad smager bedst? Hvad er sundt og usundt? Det vil være med til at udvikle børnenes smagssans.

Rør-og-føl-kasse

Find en stor papkasse, og skær et hul i en af siderne, så børnene kan få en hånd igennem. Læg et tæppe over kassen, så børnene ikke kan se ind af hullet. Put en ting ind i kassen, og lad børnene føle sig frem til, hvad det er. Hvert rigtige gæt giver et point. Du kan bruge alle mulige ting, som et stykke legetøj eller nogle mere ulækre ting at røre ved, som f.eks. havregrød, kogte pastaskruer eller en våd karklud. Det vil nok give børnene lidt kuldegysninger, men de vil helt sikkert grine af det, når de først ser, hvad det er.

Dryp med stearinlys

Sjove lege for børn kan også være en mere stillesiddende aktivitet, som denne. Du skal bruge nogle stearinrester, gerne i alverdens farver, og en kop eller en skål. Fyld skålen halvt op med vand og tænd stearinlyset. Lad børnene dryppe stearin i forskellige farver, så de små stearinperler samler sig i mønstre og bliver til et flot billede. Når billedet er færdigt, trykker du lidt i kanten for at få stearinen fri.

Stoledans

Til denne leg skal du bruge musik og nogle stole. Antallet af stole er altid en under antallet af deltagere. Lad en voksen eller et stort barn styre musikken. Når musikken starter, skal børnene gå eller danse rundt om stolene. Med det samme musikken stopper, skal børnene hurtigt finde sig en stol at sidde på. Den, der mangler en stol at sidde på, ryger ud. Du skal nu fjerne en stol, og sådan fortsætter legen, indtil der er en tilbage, som er vinderen.

Papirflyver

Det eneste, du skal bruge, er noget papir. Fold en papirflyver sammen med dit barn, og lad ham/hende lege med den efterfølgende. Hvis du har nogle fine klistermærker eller farver, kan dit barn dekorere papirflyveren, så den bliver rigtig flot. Find en guide til, hvordan du folder en papirflyver her.

Fri leg

Sluk for fjernsynet, læg iPad‘en væk, og giv børnene tid til at lege frit. Fri leg er en vigtig aktivitet, hvor dit barn udvikler og vedligeholder de såkaldte bløde kompetencer, som er personlige og sociale kompetencer. Her udvikler dit barn f.eks. opfindsomhed, selvstændighed, ansvarlighed og sociale grænser. Det er vigtigt, at du som forælder blander dig udenom og lader børnene lege helt frit og fantasifuldt. Hvis du vil læse mere om, hvilken effekt fri leg har på børns personlige udvikling, kan du læse mere i denne artikel på Berlingskes hjemmeside.

Nu har du fået en masse inspiration til sjove lege for børn, og så er det bare med at komme i gang. Spørg børnene om, hvad de har lyst til at lege, og giv dem eventuelt nogle valgmuligheder. Prøv en gang imellem at give børnene fri leg, og se, hvad de finder på. Og så er der bare tilbage at sige: God fornøjelse!