Kugledyne – et redskab til bedre søvn og velvære!

Foto udlånt af Mountainblanket.dk

Døjer du eller en af dine nærmeste med dårlig søvn? Så kunne en kugledyne måske være din redning. En Kugledyne er et relativt nyt fænomen i Danmark, men anerkendt forskning fra hele verden peger på effekten af at sove med et tungt tæppe over sig. Det gælder både med søvnbesvær – af forskellige sværhedsgrad – men det er også bevist, at en kugledyne virker afstressende og beroligende, hvilket gør den oplagt til børn og voksne med ADHD, angst eller lignende lidelser.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en kugledyne?

Man kan sammenligne en kugledyne med et almindeligt tæppe, der er blødt og hyggeligt at sidde med i sofaen eller måske have over sig i sengen. Der stopper ligheden dog også, da en kugledyne er tung og tynger kroppen ned, når man har den over sig. Den er nemlig designet med små lommer med mikroskopiske glaskugler. Et alternativ til en kugledyne kunne være en tyngdepose.

Glaskuglerne gør således at vægtdynen vejer alt fra 2 kg til 10 kg. Det er individuelt, hvor tungt en kugledyne skal tynge, men det anbefales, at en kugledyne maksimalt vejer 10% af din kropsvægt. På den måde, får du både alle funktionaliteterne, men den er også komfortabel at ligge med. 

Gå til forhandler →

Hvordan fungerer en kugledyne ?

De små glaskugler, der, i øvrigt, bør være antibakterielle for den generelle sundheds skyld, gør tæppet væsentligt tungere end en almindelig dyne, og det er netop dét, der påvirker kroppen positivt.

En kugledyne fungerer sansestimulerende, og gør hjælper både børn og voksne med at slappe af og falde til ro. Når kroppen får noget tungt lagt jævnt ud over sig, sker der en kemisk reaktion i hjernen. Hjernen udløser forskellige stoffer i hjernen, som virker positivt på humør, søvn og stressniveau. Disse stoffer hedder serotonin, melatonin og kortisol. 

Serotonin, eller det der også kaldes lykkestoffet, er det stof, der gør, at man bliver i bedre humør. Når det øges, mindskes ængsteligheden og humøret bliver bedre. På den måde skabes der et fundament for en positiv og gladere hverdag. 

Melatonin er det stof, der fortæller kroppen at nu skal den sove. Det skaber fundamentet for en bedre søvn, og søvnen har en enorm betydning for ikke blot humøret, men selve kroppens velbefindende. 

Det sidste stof, kortisol, udskilles der ikke mere af. Tværtimod nedsættes mængden af kortisol i blodet, når kroppen føler sig tryg og glad – med andre ord, når der er et højt serotonin niveau i blodet. Kortisol kaldes også stresshormonet, og det kan faktisk øge præstationer på kort sigt, men kroppen er ikke skabt til at have et højt niveau af kortisol i længere tid ad gangen. 

Hjælp til urolighed og hyperaktivitet

I forbindelse med nervøsitet, ængstelighed eller decideret hyperaktivitet kan det være svært at sove og få ro på kroppen i hverdagen. En kugledyne spreder rolighed i kroppen og stimulerer kroppens sanser, så der ikke på samme måde er behov for at lege med en kuglepen, vippe med benene eller lignende.

Denne adfærd er en ubevidst handling fra kroppen, der prøver at omsætte noget af al den energi, som hjernen fortæller kroppen den skal bruge. Når kroppens sanser ikke bliver stimuleret tilstrækkeligt, vil kroppen finde andre måder at tilfredsstille og stimulere dem. Med en kugledyne kan du gennem en hel eller en halv nat stimulere de sanser. 

På den måde beroliges centralnervesystemet og bliver afleder for noget af den urolighed og hyperaktivitet, man kan døje med. 

Personer med ADHD sover bedre med kugledyne

Idet kugledyner er et relativt nyt redskab, har der været meget lidt forskning på området. Der er dog forskere, der har undersøgt effekten af kugledyner. Det vil sige, at der er videnskabelig evidens, der viser at børns indsovningstid er væsentligt reduceret, når barnet ligger med en kugledyne. 

Som resultat af dette, ser vi i Danmark en udbredelse af vægtæppe som et værktøj pædagoger kan bruge til at give børn en bedre søvn. Gennem søvnen får børnene et bedre grundlag for en god opvækst og en god dagligdag med de andre børn i institutionen. 

Det er ikke kun for børn, det kan være givtigt at bruge en kugledyne – også voksne kan have glæde af den beroligende effekt den giver. Forskningen viser, at det hjælper på generel uro i kroppen og udbrændthed, hvorfor det er et oplagt værktøj til en travl hverdag. 

Gå til forhandler →

Duermo kugledyne

Duermo tilbyder en prisvenlig kugledyne, der kan dække alle behov. Vægtdynen består af forskellige lommer med små, allergivenlige glaskugler, og findes i forskellig vægt, så det passer til dig eller dit barn. Derudover medfølger der et blødt betræk, som gør dynen mere komfortabel at ligge med. 

En kugledyne er totalt lydløs og forstyrrer dermed ikke søvnen. Tværtimod, vil brugeren faktisk opleve en bedre og dybere kvalitetssøvn, hvor vedkommende får mere tid i den dybe søvn. På den måde, føler man sig mere udhvilet, gladere og mere afslappet efter blot et par nætters søvn.

Læs også: Tyngdeposer – Søvnhjælp til babyer og mindre børn