Lær baby at kravle

lær baby at kravle

Som forældre ønsker man det bedste for sine børn. Men ligesom at voksne er meget forskellige, er babyer langt fra ens. Børn udvikler sig i forskellige tempoer, og før eller siden skal dit barn nok også knække kravlekoden. Når det så er sagt, er der flere forskellige ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn med at komme godt fra start på kravlefronten.

Indholdsfortegnelse

Lær baby at kravle i trygge omgivelser

Langt de fleste babyer (og nok også voksne) lærer bedst i trygge omgivelser. Er der en rar stemning, vil dit barn have større mod på at lære nyt. Et godt sted at lave øvelserne er eksempelvis på puslebordet, når I alligevel er i vante omgivelser. Andre goder steder kan være i skødet hos mor eller far eller et andet sted, hvor barnet føler sig tryg.

Derudover er det vigtigt ikke at skynde på barnet eller skælde ud. Det kan være udmattende for barnet at skulle afkode, hvad det er, mor eller far prøver at fortælle. Her er det mest optimale at lave øvelser hver dag, gerne flere gange om dagen, frem for at lave øvelser intensivt i lang tid. Vi kommer her med nogle gode øvelser, som kan hjælpe dit barn med at komme i gang med at kravle.

Tips og tricks til øvelser og omgivelser

1. Krydsøvelser

Krydsøvelser er nogle af de vigtigste øvelser i denne fase af barnets liv. Med krydsøvelser får barnet styrket sit krydsmønster, som er det, der bruges til at kravle, men også ved gang og løb og senere cykling, gadedrengehop m.m.

2. Lad dem mærke underlaget

I dag er vores børn pakket ind mange af dagens timer. Men faktisk kan det være godt at lade børnene bevæge sig rundt på gulvet med bare tæer, arme m.m. På den måde kan de vænne sig til og blive tryg ved underlaget. Mange har erfaring med, at børnene glider let på gulvtæpper. Det kan derfor være en fordel at lade dem kravle på en yogamåtte eller en anden fast overflade.

3. Bevægelse, bevægelse, bevægelse

Inden babyer begynder at kravle, vil mange typisk være glade for at trille, tumle og møve sig rundt. Og dette er faktisk også rigtig godt. Inde i det indre øre sidder sanseorganet, som indeholder en væske. Og her er der netop en sammenhæng mellem denne væske og barnets motorik – du kan læse meget mere om sammenhængen mellem sanseorganet og balanceevnen her. Det er derfor godt for barnets motoriske evner, når det triller og tumler, og det vil også være fint for barnet, hvis du stimulerer bevægelserne yderligere for eksempel ved at vugge, gynge, svinge, rulle det med mere. Alt det vil nemlig være med til at styrke barnets balanceevne.

Video – Lær baby at kravle

Video med baby, som er i gang med at lære at kravle.

Børn er forskellige

Man kan ikke sige det nok gange – børn er forskellige. Nogle børn vil kravle allerede, når de er 5-6 måneder, mens andre først vil kravle, når de er omkring 1,5 år. Begge dele er helt normalt. Kravleriet vil måske begynde at tage fart, når der en dag er noget, der frister i gulvhøjden – måske en ny togbane eller et bilgulvtæppe.

Ud over at du som forældre kan hjælpe barnet godt på vej med forskellige øvelser, er vi som bekendt sociale væsner. Derfor kan børn også tage ved lære af deres jævnaldrende ved at observere deres bevægelser og tænke, ”Når Anton kan, så kan jeg også!”

Med andre ord er ros, anerkendelse, øvelser og trygge omgivelser noget af det, som kan hjælpe kravleriet godt på vej. Og så tålmodighed.  Det vigtigste er nemlig ikke kun, hvornår din baby lærer at kravle – mindst lige så vigtigt er processen dertil. At dit barn får gjort sig nogle gode erfaringer omkring læring og får udviklet en sund nysgerrighed.

Har du en kommentar til vores artikel “Lær baby at kravle”. Så smid en kommentar herunder med dine erfaringer!

Læs også: Vær kreativ med dine børn