Sport for børn

Sport for børn

Det kommer næppe som en overraskelse for nogen, at sport for børn er godt for krop og sind. Men med skærme og digital underholdning som aldrig før kan det være svært at få lokket ungerne ud og i gang. Måske det også kan være svært at finde en sport, som er noget for din kreative datter eller krudtuglesøn? Heldigvis er der en stærk tradition for sportsklubber og foreninger i Danmark – mon ikke også der findes en, som passer godt til netop dit barn? Vi kommer her med inspiration til forskellige sportsgrene og gode råd til, hvordan man kan motivere sit barn til at komme i gang med motionen!

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er sport for børn god idé?

Der er mange gode grunde til, at det er godt for børnene at gå til en sportsgren. Først og fremmest er der det fysiske aspekt – det er almindeligt kendt, at sport for børn er godt for krop og sind. Men børnene får også mange andre gode ting ud af at dyrke sport. Når man er en del af en klub, er man en del af et fællesskab. Med iPads, computere og skærme alle vegne, kan det være svært at komme op på Sundhedsstyrelsens anbefaling om 60 minutters daglig motion. Men dette har stor indvirkning på børns trivsel. Der er med andre ord god grund til at få dit barn interesseret i en sportsgren!

Uanset om der bliver brugt timevis i fodboldklubben, på håndboldbanen eller i dansesalen, vil dit barn få nogle gode oplevelser og vigtige erfaringer med sig. At være en del af et fællesskab, hvor man er afhængige af hinanden, vil styrke dit barn i mange henseender – socialt såvel som på selvtillidsfronten.

De mest populære – hvilken kan være noget for dit barn?

Utroligt mange både piger og drenge er glade for gymnastik. I gymnastik er der den rytmiske del og springdelen. Har du et legeglad barn med god indlevelsesevne, vil gymnastik være en god måde at få dit barn introduceret til sportens verden, da legen ofte fylder en del i gymnastikken, især på de yngre hold. Måske har du en dreng med vovemod og udfordringstrang? Så vil springgymnastik garanteret være et hit, hvor man kan få lov at prøve vilde spring af i trygge rammer.

Fodbold og håndbold er populære sportsgrene af flere forskellige grunde. Der er en stærk tradition for de to sportsgrene i Danmark. Her vil børnene let kunne finde nogle forbilleder i Nadia Nadim eller Christian Eriksen, samtidig med at det vil være let at finde ligesindede. Hvad end man befinder sig på en håndbold- eller fodboldbane, er der garanti for sved på panden, koncentration, viljestyrke og højt humør!

De mere utraditionelle – til dig, der måske har prøvet alt

Måske har dit barn ikke lige boldøje. Måske er det en stor udfordring for dit barn at være en del af et team. Eller måske foretrækker dit barn fordybelse i en bog frem for boldspil og fællesskab på banen. Men her kan det være en idé at prøve at finde frem til de mere utraditionelle sportsgrene!

Først og fremmest vil denne nye sport måske rumme netop det, som vil tiltale dit barn. Men derudover, i og med at det er en mere ukendt sport, vil dit barn ikke lade sig slå bagover af egne forventninger og sammenligne sig selv med klassekammeraterne.

Hvis dit barn er typen, som har det godt i sit eget selskab, kan nogle gode bud være bueskydning, atletik eller squash. Er dit barn mere indadvendt, vil han eller hun nemlig muligvis foretrække sportsgrene, hvor man ikke er et hold. Selvom disse sportsgrene måske muligvis virker som individorienterede sportsgrene, vil der uanset hvad være et fællesskab i klubben, og på den personlige front vil han eller hun virkelig få udviklet sin viljestyrke, gå-på-mod og tro på egne evner.

Søger I en sportsgren med fart og tempo men uden bolde, er der også flere muligheder. Et bud kan være rope skipping, som er det engelske udtryk for sjipning som sportsgren. Med sjipning som sport får man pulsen op, man lærer seje tricks og lærer at huske koreografier.

I videoen kan du se, hvor sej man kan blive, hvis man øver sig (spol frem til cirka 1:30). Rope skipping kan være en oplagt sport for børn, som ikke er glad for bolde!

En anden sportsgren med høj puls og højt humør er dans. Næsten uanset hvor du bor i landet, er der ikke langt til den nærmeste danseskole. Og heldigvis er dansegenren bred – så hvis dit barn skulle køre død i balletten, vil barnet stadig have dansefærdigheder med i bagagen, når den står på hip hop eller show dance i stedet.

Hvordan vælger vi den rigtige?

Når det kommer til valg af sport for børn, er det en god idé især at have fokus på dit barns temperament og personlighed. Selvom mor var en haj på håndboldbanen, eller far var en fantastisk atlet engang, er det ikke sikkert, at det er de sportsgrene, som passer bedst til dit barn. Ser dit barn den ene musikfilm efter den anden – så gemmer der sig måske en danseglæde! Er dit barn et af de børn, som ser den ene eventyrfilm efter den anden? Så er fægtning måske en sportsgren for netop din pige eller dreng.

Mulighederne er efterhånden mange. Men når I skal finde den rigtige sportsgren, er det vigtigt at minde sig selv om, at det trods alt er barnet, der skal gå til den her sport mandag efter mandag. Så selvom du måske havde forestillet dig, at søndagene skulle bruges på en fodboldbane, er det vigtigt at have et realistisk billede af sit barn og se, at dit barn måske vil trives bedre i et svømmebassin.

Læs også: Svømmebriller til børn – Den ultimative test

Hvad hvis mit barn ikke har lyst til at dyrke sport?

Der vil sjældent komme noget godt ud af at tvinge sit barn til en specifik sportsgren – barnet vil have en skeptisk mine frem for et nysgerrigt sind. En stor rapport, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har lavet, fastslår, at skærme fylder fem gange så meget som motion tidsmæssigt for børn i alderen 7-17 år – du kan læse mere om det her. Ligeledes fastslår rapporten, at de yngste børn i hverdagen bevæger sig 19 minutter i gennemsnit, og de ældste 35 minutter, hvilket begge er en del under den anbefalede time. Der er med andre ord god grund til at hjælpe dit barn med, at motion bliver en naturlig del af hverdagen.

En god metode kan være at introducere dit barn til forskellige sportsgrene på diskret vis – hvad end det er at tage ud og se fætter spille badminton eller gå i teatret og se Svanesøen. Det kan også være at tage ud til et lokalt cykelløb, at tage i svømmehallen eller måske begynde at se sport med ungerne? Her er det nærmest kun kreativiteten, der sætter grænser!

Sidst lærer børn mindst lige så meget af, hvad forældrene gør, som hvad de siger. Hvis I som forældre har den tilgang til sport, at det er en sur pligt, vil det ofte også påvirke børnenes vaner og indstilling. Omvendt hvis en tur på cyklen eller en søndag i svømmehallen er en naturlig ting i jeres familieliv, vil sport ofte også blive en dejlig og naturlig del af hverdagen for dit barn.

Vi håber, du har fået mod på at hjælpe dit barn med at finde en sportsgren og få et godt forhold til motion. Hvad end valget falder på roning eller ridning, springgymnastik eller synkronsvømning, vil sporten være til gavn for dit barns sundhed såvel som humør, trivsel og selvtillid!

Læs også: Sjove lege for børn

Har du en kommentar til artiklen “Sport for børn”, så er du mere end velkommen til at skrive den i kommentarfeltet herunder.