Dåbsgaver – Ideer til barnedåbsgaver

Dåbsgaver – Ideer til barnedåbsgaver

At finde dåbsgaver kan være en udfordring, da børn, der bliver døbt, ikke selv har nogen ønsker. Derfor skal dit perspektiv i jagten på den perfekte dåbsgave også omhandle forældrene og deres behov i forhold til barnet. Oftest er det forældrene, som mangler noget til deres barn og derfor ønsker sig det i dåbsgave. Alternativt kan man give dåbsgaver, som først kan benyttes af barnet selv, når det har en vis alder, for eksempel smykker eller mindeværdige ting. Nedenunder guides du igennem valget af barnedåbsgaver med ideer til, hvad du skal give, hvad enten du er forælder, gudmor eller gæst til dåbsbarnet.

Indholdsfortegnelse

Personlig gave til barnedåb

Personlig gave til barnedåbEn ofte vellykket gaveide til en barnedåb kan være en personlig dåbsgave. Det at finde en personlig dåbsgave kan dog være udfordrende, da det kræver, at du kender familien personligt eller er ekstra kreativ og opfindsom. At gå ind i en legetøjsforretning er oftest ikke stedet, hvor du finder en personlig dåbsgave. Et sted at begynde kan være at få barnets og forældrenes dåbsønsker for på den måde at få en fornemmelse af, hvad de sætter pris på, hvis du ikke kender familien så godt. Er der mange designønsker, kan det være en idé at give barnet en personlig dåbsgave i form af noget sølvtøj med indgraveret navn på dåbsbarnet. På den måde viser du, at du har en fornemmelse for deres stil, samtidig med at du giver noget personligt. Ideen med personlige dåbsgaver er, at barnet får noget, som altid vil minde om barnedåben og i bedste fald også om personen, som gav gaven. En anden form for personlig dåbsgave er at lave noget selv. Her er det igen en god idé at have en fornemmelse for forældrenes stil. Mens nogle elsker hjemmestrik, vil andre sætte mindre pris på det. Men netop strik, malerier, billeder mv. kan være gode personlige dåbsgaver, som ikke behøver koster en formue.

Hvad skal man give i dåbsgave?

Foruden det at give en personlig dåbsgave, kan man også give mere klassiske materielle ting, som mange forældre ønsker sig til deres barn til barnedåben. En af disse klassikere kan være møbler. Børnemøbler som høje stole og tremmesenge kan være dyre investeringer for forældrene og er derfor en oplagt idé enten at give et tilskud til eller at slå sig sammen med andre om. Der er mange klassikere inde for børnemøbler, hvis forældrene går op i designermøbler. Ligeledes er der mange, der sælger børnemøbler brugt til en billigere pris, hvilket også kan gives som gave til forældre, som sætter pris på kloden og derved genanvendelse. At købe møbler brugt kan kombineres med den personlige dåbsgave, hvis for eksempel morfar restaurerer tremmesengen, og mormor maler den i sin yndlingsfarven. Således vil sengen minde hele familien om bedsteforældrene og være en hyggelig historie at fortælle til børnene, når de bliver lidt større.

Nedenfor er listet en række ideer til dåbsgaver

Personlig bamse

Personlig bamse med navnEn idé til en personlig dåbsgave til både drenge og piger kan være en bamse med en personlig tekst. Teksten kan være navnet på eller fødselsdatoen for barnet, som skal døbes, eller et citat, som betyder noget for giveren af gaven, og som vedkommende ønsker, at dåbsbarnet skal tage med sig med årene. Også bamser uden tekst kan blive personlige med tiden. Ofte kan man høre teenagere og voksne finde gamle bamser frem, som de kan huske, at de havde med sig overalt som børn. Disse bamser kan de for eksempel have fået allerede ved dåben i dåbsgave, så den har fulgt dem hele livet. På den måde er bamsen meget personlig for vedkommende og kan måske minde om et gammelt familiemedlem, som gav bamsen i dåbsgave.

Se udvalget af bamser →

Personlig bog til barnet

personlig bogNoget, som er meget oppe i tiden, er personlige bøger til børn. Disse personlige bøger er til for at skabe minder for børnene, når de bliver ældre. Bøgerne er skrevet således, at der er en printet tekst med for eksempel, ”Mit yndlingslegetøj var…” og så skal forældrene selv udfylde felterne. På den måde kan barnet læse om sine første år, når det bliver ældre. Det er samtidigt også sjovt for forældrene at se tilbage i disse bøger for at mindes tiden med et lille barn. Både de gode og sure stunder. I bogen kan forældre og bekendte også indsætte billede af barnet fra for eksempel første dag i vuggestuen eller et billede af den første tand. Sjove historier fra graviditeten eller fødsel kan også skrives i bogen og kan derfor være lige så ideel for forældrene som børnene.

Se udvalget af bøger →

Personlig vuggevise

Personlig vuggeviseEn anden personlig dåbsgaveidé er en personlig vuggevise. Her bliver dåbsbarnets navn en del af sangen, således forældrene kan synge en godnatsang omhandlende og direkte til barnet. Vuggevisen vil kunne synges i alle de år, hvor barnet har interesse i at få sunget før sengetid, og kan derfor blive et fast hyggeligt ritual for barnet. Ved at synge barnets navn vil det gøre det nemmere for barnet at leve sig ind i sangen, samtidig med at det giver barnet positiv opmærksomhed ved at nævne navnet. Er man som gæst kreativt anlagt, kan man selv forsøge sig med at skrive en vuggevise til barnet i stedet for at købe sig til det. Generelt kan en god dåbsgaveidé være at give en sangbog – det kan være klassikeren ”De små synger”, som også kan fås med barnets navn på forsiden, så bogen bliver mere personlig. Med sådan en sangbog kan forældrene igennem hele barnets opvækst synge sange for barnet. Bogen er en sådan klassiker, at den ofte går i arv, og dåbsbarnet vil måske kunne give den videre til sit eget barn, når det bliver aktuelt.

Se udvalget af vuggeviser →

Økologisk pleje til barn og mor

Plejeprodukter er måske en lidt mere utraditionel dåbsgave, men det er ikke desto mindre en rigtig god idé, hvis du vil give en luksusgave der forkæler både barnet og den nybagte mor. Naturlige ingredienser og økologi er meget i fokus for tiden – specielt når det kommer til børn, der generelt er mere påvirkelige og helst skal undgå kemikalier i plejeprodukter. Så når du giver et økologisk gavesæt, viser du forældrene, at du kun ønsker det bedste for barnet og dets velvære. Newborn Collection er et perfekt gavesæt med naturlige produkter, som mor og barn begge kan nyde godt af. Det giver samtidig den nybagte mor muligheden for at kombinere nærvær med barnet og forkælelse til hende selv – hvor sidstnævnte ofte bliver nedprioriteret i tiden efter graviditeten.

Se udvalget af gavesæt →

Smykkeskrin

smykkeskrinMange giver smykker i dåbsgave til piger, som de så kan bruge, når de bliver ældre. Det er sjældent, at man ser små børn og babyer med smykker i Danmark, hvor det i blandt andet sydeuropæiske og sydamerikanske lande er normalt, at barnet får lavet huller i ørerne omkring fødsel og dåb. Derfor er de smykker, som gives i dåbsgave i Danmark, enten et arvestykke, som gives videre, eller smykker, som barnet vil kunne bruge senere i livet. Indtil smykket vil kunne bruges, kan et smykkeskrin være nyttigt. Og netop et smykkeskrin kan også være en god dåbsgave. Smykkeskrin kan blandt andet fås i sølv med indgravering. Her er det igen muligt at personliggøre gaven ved at få barnets navn, fødselsdato eller dåbsdato indgraveret i smykkeskrinet. Et smykkeskrin i sølv vil kunne følge barnet helt op i dets voksne liv og være til minde om barndommen.

Se udvalget af smykkeskrin →

Sparebøsse som dåbsgave

Dåbsgaver - sparebøsseEt nyt liv i verden betyder også endnu en økonomi, som skal etableres. Når man får et barn, er det ikke nødvendigvis en opsparing, man tænker på de første år. Men netop en opsparing kan være en god idé at give sit barn. Her er barnedåben en god anledning til at sætte det første beløb ind på opsparingen. Nogle gæster vælger netop at give et beløb i dåbsgave, som er beregnet til barnets opsparing. Ønsker man ikke at give penge, men i stedet at finde på en mere kreativ idé til dåbsgave, kan man give en sparebøsse til netop barnets kommende opsparing. Der findes et utal af fine og finurlige sparebøsser, som man kan give i dåbsgave til piger og drenge. Det er muligt at købe alle typer sparebøsser, lige fra nogle, som er udformet som de velkendte børneklassikere, som Kaj og Andrea, til de mere neutrale med et enkelt mønster på. Sparebøssen kan gives alene, men også gives som en fin opbevaring, hvis man ønsker at give penge i gave til barnets opsparing.

Se udvalget af sparebøsser →

Motorik og sanser

dåbsgaveideer til sanser og motorikEr man til en lettere, men mindst lige så god løsning, kan man gå ud og købe klassiske legeting til børn. Herunder legetøj og materialer, som styrker barnets motorik og sanser. At give en gave, som kan lære barnet nye ting, kan være en mindst lige så god og vigtig gave som andre, da det er vigtigt, at børn lærer de basale ting. Netop motoriklegetøj kan hjælpe barnet med at få balance og styre sin krop, hvilket er livsvigtige egenskaber at kunne hjælpe barnet på vej med at lære. Der findes forskellige tumlemøbler, som børn kan kravle på, løfte på, ligge på og sidde på. Alt sammen noget, som styrker børnenes basale færdigheder og krop. Også babyuro med lyde og musik kan være med til at opbygge børns færdigheder. Musikken kan sætte gang i børnenes bevægelse, forstået således at de bevæger kroppen, når de hører musik, allerede fra de er få uger gamle. Også legetøj, som babyer kan tage fat i og ryste med, kan være med til at styrke barnets koordination. Legetøj til små børn er derfor til, for at lade dem lære verden og deres egne evner at kende, og kan være afgørende i deres udvikling.

Se udvalget af motorik legetøj →

Stjernetegn i gave

I kategorien personlige dåbsgaver kan en barnedåbsgaveidé være at give noget, som symboliserer det stjernetegn, som barnet er født i. Et menneskes stjernetegn vil aldrig ændre sig, og derfor kan for eksempel et smykke med stjernetegnet være en gave, som kan bruges hele livet. For nogle er horoskoper og stjernetegn vigtige i livet, og de følger nøje råd, der gives til personer i netop deres stjernetegn. Vedlæg eventuelt et citat, som siger noget om barnets stjernetegn i dåbsgaven, således at forældrene kan læse om, hvordan deres barn vil blive ifølge horoskopet. Det vil også være sjovt for forældre og børn at læse om, når barnet er voksent, for at se tilbage på barndommen og vurdere, hvorvidt det passede.

Hvor meget skal jeg give for i barnedåbsgave?

Et er, at det kan være svært at finde den perfekte gave, noget andet er tvivlen om, hvad man skal give for. Det vigtigste i denne problemstilling er, at man giver en gave, som man kan stå inde for og selv er tilfreds med. Beløbet er så at sige ligegyldigt, og familien vil højest sandsynlig synes, det er en gave i sig selv, at du kommer til deres elskede barns store dag, dåbsdagen. Når det er sagt, så er der lavet undersøgelser, der viser, hvad der i gennemsnit gives for i barnedåbsgave. Forældre giver i gennemsnit for 500-600 kr., mens bedsteforældre giver for de omkring 700-800 kr. De resterende gæster giver i gennemsnit dåbsgaver for mellem 200 og 400 kr. En overvejelse, man som gæst kan gøre sig, er, hvor mange man kommer til dåben. Er man inviteret fire personer, kan man vælge give for lidt mere end en, der er inviteret alene. Ved at have dette i baghovedet vil man som alene person ikke føle sig forpligtet til at give en lige så stor og dyr gave som dem, der kommer to voksne og tre børn.

Hvad skal man som forældre give?

Nogle forældre vælger selv at give en dåbsgave til deres barn, andre gør ikke. Som tidligere nævnt kan en idé til en barnedåbsgave være penge til en opsparing. Som forældre kan man vælge at oprette en opsparing til barnet og lægge det første beløb ind. På den måde kan forældrene give alt fra et lille beløb til flere tusinde kroner. Som forældre kan man også vælge at give den personlige gave: et smykke. Her kan det være et smykke, som barnet kan begynde at gå med som 13-15-årig og måske for altid. Så vil barnet altid have et minde om forældrene på sig. Alternative gaver kan være at få barnet skrevet op på venteliste til en bolig. Det kan virke tidligt, 18-20 år inden barnet flytter hjemmefra, men virkeligheden er således, at der er rigtig mange års ventetid på boliger i de største danske byer.

Hvad giver en gudmor i dåbsgave?

Som gudmor kan man give netop samme dåbsgaver som alle andre, både forældre og øvrige gæster. Men ønsker man som gudmor at gøre sig mere bemærket, kan man vælge en af de personlige dåbsgaveideer. Ved at give en personlig gave kan man nemmere minde barnet om, at man er gudmor for vedkommende og bar ham eller hende i kirken. Således kan gaven også blive et minde, som barnet kan beholde i mange år til minde om deres gudmor. Et bordflag kan være en oplagt idé som en personlig og brugbar gave. Her kan man få indgraveret navne og datoer, så flaget bliver personligt og er et, der kan komme frem til barnets fødselsdag år efter år. Nogle vælger også at give barnet noget, som symboliserer kristendommen. Gudmorens rolle er at sige ja på barnets vegne til at blive døbt i den kristne tro, mens fadderne, som en gudmor oftest også er, har den rolle at opdrage barnet i den kristne tro, hvis forældrene ikke er her mere. En oplagt kristen dåbsgave kan derfor være et smykke med et kors eller en børnebibel. Ønsker man at blive i bogkategorien, men ikke at give en kristen gave, kan klassiske historier som HC Andersens samlede eventyr, Peter Plys’ samlede historier eller Grimms samlede eventyr være gode ideer til dåbsgaver.