Legehus

legehus

Legehuse har altid været et rigtigt populært valg at købe til sit barn og have stående ude i haven, så barnet kan boltre sig i det fri, men samtidig også lege et sted, hvor de kan være i læ, hvis vejret er lidt dårligt. Det er derfor en sikker vinder, hvis du står og mangler et stykke legetøj til din have, så dit barn bruger mere af sin tid udenfor.

Det fede ved de hyggelige små huse er, at de kan danne baggrund for en masse forskellige lege, som for eksempel far, mor og børn-legen eller butikslegen, hvor barnet lader som om han eller hun sælger nogle varer inde fra huset. De små huse lægger altså op til at blive brugt en masse timer, der alle sammen skaber glæde og smil på alles læber.

Indholdsfortegnelse

Stort udvalg af legehuse

Der findes rigtig mange forskellige slags legehuse. Det handler derfor om at finde ud af, hvad dine børn har behov for og har lyst til at lege meget med. En kort introduktion til de forskellige slags kan derfor gøres på følgende måde:

  • Man kan vælge at købe det mest almindelige, der også kommer med en rimelig pris. Dette er til børnene, der gerne vil have et helt almindeligt lille hus, der har en dør og et par vinduer. Dette efterligner godt et almindeligt familiehus, som man kan lege med derudfra.
  • Man kan også vælge at erhverve sig et træhus, som ligger til en dyrere pris end de almindelige legehuse, men også – i følge nogle meninger – ser lidt flottere ud.
  • Man kan også vælge en større model til haven. Nemlig en model, hvor der også følger nogle forskellige vedhæng med. Det kunne for eksempel være en rutsjebane, en stige, en terrasse eller en første sal. Det giver sig selv, at her må man også af med lidt flere penge.
  • Der findes også legehuse, der mest af alt minder om en lille og hyggelig udgave af en svensk ødegård. De kan være i farverne rød og hvid, og giver en dejlig sommerstemning.
  • Endelig findes der billigere plastikudgaver, som for eksempel ligner et skolehus, så børnene kan lege ud fra dette tema.

Smoby legehus i plast

Smoby legehus i plast

Et af de klassiske legehuse er et Smoby legehus, der er bygget af plast. Dette er til en meget overkommelig pris, da materialet er forholdsvis billigt, og huset ikke er så voldsomt stort med en bredde på 98 centimeter og en højde på 127 centimeter. Det er super velegnet til børn i aldersgruppen 2 – 6 år.

Huset er nemt at samle, da det har et ganske enkelt og funktionelt design. Det er udstyret med to vinduer med skydeskodder, så børnene kan have deres ’privatliv’ og har en lille halv dør i fronten af det lille hus. Herudover kan man også se, at huset er pyntet med katte og sommerfugle på væggene. Overfladen på bygningen er desuden UV behandlet, hvilket gør at plastmaterialet holder bedre stand mod diverse vejrudfordringer.

Legehus i træ med overdækket terrasse

Legehus i træ med overdækket terrasse

Dette Plus legehus – Selma – kommer i ubehandlet træ, der gør at dit barn kan få det malet i lige den farve, han eller hun har lyst til. Siden det er et dyre materiale end plast, betyder dette dog også prisen kommer til at stige.

Det er faktisk lidt mindre end det forrige med sine 162 centimeter i bredden og 153 centimeter i højden. Til gengæld er der så en fin lille overdækket terrasse. Legehuset kan anbefales til børn i alderen 2 – 6 år og kan som sagt males i farver efter barnets ønske, men husk at vælge maling, der egner sig godt til at blive brugt på træ udendørs.

Huset er bygget af solidt FSC-certificeret træ, men en uegnet maling vil muligvis forringe holdbarheden. Derudover er det værd at nævne, at dette lille hus har plexiglas i vinduerne. Det betyder naturligvis, at dette hus giver lidt bedre læ, og siden det er beklædt med 18 millimeter blokhusbrædder, holder det også rimelig godt på varmen, og sørger for at det danske sommervejr ikke står i vejen for en god leg.

Dette produkt leveres delvis samlet, så du blot skal lave de sidste små justeringer for at få det hele til at hænge sammen. Du skal dog holde dig for øje, at træet skal efterbehandles straks efter montage, og at det kan være en god ide at beklæde taget med tagpap for at øge produktets holdbarheden. 

Gå til forhandler →

Legehustårn med rutsjebane

Legehustårn med rutsjebane

Et andet pragtfuldt og overdådigt legehus er Jungle Gym legehustårn. Det er i en mellem størrelse med træpakke, rutsjebane, stige og en første sal med terrasse. Det er altså et legehus, hvor der derfor kan inviteres mange venner og veninder over til en god omgang leg – faktisk kan der rende op til 7 børn rundt på det.

Det kommer op i en dyrere pris, men giver til gengæld en høj grad af variation i forhold til, hvordan børnene kan bruge det, og det betyder, at de kan lege og udfolde sig på flere forskellige måder.

Huset er hævet op over jorden, men dog på et solidt fundament. Det har en balkon ved siden af inderummet, en stiger til at klatre op og en rutsjebane til at komme ned. Man kan sige, at det her ikke kun er et legehus, men også indeholder andre legeelementer.

Den store størrelse kræver altså også, at man har plads til det i haven, da strukturen er 350 centimeter lang, 220 centimeter bred og 290 centimeter høj. Det anbefales derfor, at du har et udendørsareal på i hvert fald 710 x 530 x 290 centimeter.

Alle husets mange dele har desuden afrundede hjørner og kanter for at mindske mulighederne for, at børnene kommer til skade. For at øge sikkerheden endnu mere bør du stille legehuset et sted, hvor der er stabilt, men også blødt og absorberende underlag, så der ikke er risiko for, at det hele vælter, eller at børnene slår sig på jorden.

Et af kerneelementerne i Jungle Gym er selvfølgelig rutsjebanen – det er vist altid et hit blandt de yngste. Du bør dog være opmærksom på, at rutsjebanen kan fjernes fra huset, hvis du ønsker det. Det lyder måske sært, men det skyldes egentlig bare brugervenlighed. På denne måde kan du simpelthen skifte den gamle rutsjebane ud med en ny, hvis du skulle finde en, der er sjovere.

Hvis du godt kunne tænke dig at få et indblik i udvalget af rutsjebaner – og måske få et par gode tips til at vælge en – har vi allerede skrevet en anden artikel om rutsjebaner, som du er velkommen til at kigge i gennem.

Gå til forhandler →

Fint Nordic Play legehus i rød og hvid

Fint Nordic Play legehus i rød og hvid

Der findes også det fine røde og hvide legehus, der minder om et svensk sommerhus. Det har derfor et rigtig flot udseende, som både vil glæde børnene, men som rent faktisk også vil pynte haven. Det er også svært at se på det og ikke få en masse minder om Astrid Lindgrens mange historier væltende gennem hovedet.

Produktet er i træ og med en dør i hvid, der også har en smart magnetlås, så det faktisk er muligt for børnene at lukke døren ordentligt i. Det er ikke voldsomt stort, da det er 150 centimeter i højden og 140 centimeter i bredden, men det egner sig godt til børn mellem 3 og 8 år, og så er det super let at samle, da det leveres i sektioner, som blot skal sættes sammen.

Ja, så det er altså ikke lige så stort som de forrige huse, men til gengæld er det et legehus, der virkelig prikker til fantasien med sit nærmest gammeldags design. Det er som taget ud af et eventyr.

Gå til forhandler →

Skole legehus af Injusa

Skole legehus af Injusa

Skolehuset af Injusa bygger videre på fantasien og kreativiteten fra det forrige legehus. Her er det dog ikke et spørgsmål om at bringe historierne fra Astrid Lindgrens bøger til live, men i stedet et spørgsmål om at vække interessen for skolen.

At starte i skole er altid en stor dag i et barns liv, og med dette legehus får du en mulighed for at begynde at øve nogle helt simple ting med børnene, før de starter i skole. Dette skyldes den fantasifulde udsmykning. Legehuset er dekoreret med illustrationer af både tal, bogstaver og alverdens sjove figurer, så du som forælder kan forsøge at gøre det til en leg at lære at genkende forskellige bogstaver og tal.

Det lille hus kan købes i målene 109 cm x 95 cm x 212 centimeter og vejer omkring 16 kg, så det er forholdsvis let at få placeret, og det egner sig godt til børn, der måske stadigvæk går i børnehave eller kun lige er startet i den der skræmmende skole.

Legehuse i forskellige materialer

Der er ikke rigtig en forkert vej at gå, når du skal vælge, hvilket materiale legehuset skal være lavet ud af. Ligesom alt andet for børn er der blevet gået meget op i at sørge for sikkerhed og de bedste mulige legeforhold, uanset hvilket materiale, der bruges.

Du er derfor overladt til at skulle vælge ud fra, hvad der nu vil passe din familie bedst. For nogen er det vigtigt, at produktet ikke bliver alt for dyrt, imens andre værdsætter at kunne gøre lidt af arbejdet selv og for eksempel male legehuset fra bunden af.

Legehuse i plast

Plast er måske ikke det pæneste materiale, men det er til gengæld ekstremt holdbart. Du behøver hverken bekymre dig om råd eller rust med et legehus i plast, og der findes nogle utrolig sjove legehusdesigns derude med meget farverige plastmaterialer.

Plast er naturligvis også det billigere alternativ, når det kommer til materialer, så hvis du har et budget, som du gerne vil undgå at overskride, kan det være det bedste valg.

Legehus i træ

Træ løber altid risikoen for at begynde at få problemer med råd, men siden det som regel er imprægneret for at beskytte mod vind og vejr, kommer der til at gå lang tid, før den slags bliver et problem.

Det du får, når du køber et legehus i træ, er det fine, kreative design. Det er her, at børnene kan få lov til at male deres lille hus, så det bliver præcis som de vil have det, og brugen af træ kan få legehuset til at virke mere solidt og ’ægte’ på en eller anden måde.

Men det betyder selvfølgelig også alt sammen, at du skal være villig til at punge ud med flere penge.

legehus i baghaven

Du kan selvfølgelig også bygge dit eget

Hvis du tøver med at købe, fordi du savner noget mere variation eller ikke kan finde lige det, som du kunne tænke dig, skal du måske overveje et byg-selv-legehus. Så får du fuld kontrol over, hvordan det hele skal se ud, og nettet er endnu en gang din ven her, for der ligger utallige guides derude, som kan hjælpe dig med gode ideer og fif til, hvordan du bygger et legehus selv.

Det kan også blive et sjovt fællesprojekt, hvis du involverer børnene i det – til den grad det nu er sikkert at lade dem rende rundt og hjælpe til. På den måde kan de hjælpe med at forme deres helt eget lille hus og måske prøve at banke nogle søm i noget træ.

Køb et billigt legehus på nettet

børn i deres legehus

Måske er du ikke så interesseret i selv at bygge noget og vil hellere købe et legehus, der er klar til at blive sat sammen, men puha altså! Det kan let virke som en uoverskuelig opgave at skulle ud og kigge i diverse store lagerbygninger for at finde frem til det rette legehus, og hvis man så ovenikøbet ikke lige har adgang til en trailer bliver det hele blot endnu mere besværligt.

Hvis du leder efter et godt legehus til ungerne, kan du derfor overveje at søge online. Udbuddet er stort, og mange steder vil du kunne betale dig fra levering, så du selv er fri for at skulle bøvle med andet end at vælge det perfekte lille hus til baghaven og så betale for det.

Hvis priserne virker lige høje nok for dig, kan du altid væbne dig med lidt tålmodighed. Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer nogle gode legehustilbud – især online.