Skattejagt for børn

Skattejagt for børn - Lav din egen skattejagt og skattekort.

Børn elsker eventyr, at udforske og at løse opgaver. Så hvis du står og mangler inspiration til børnefødselsdagen, er en god gammeldags skattejagt altid et hit. Det kan tage lidt tid at arrangere, men med denne nemme guide til den perfekte skattejagt for børn er du godt på vej. Og så er det det hele værd, når du ser det store smil, der breder sig på børnenes ansigter, når du fortæller, at de skal på skattejagt.

Indholdsfortegnelse

Vælg et sted til din skattejagt

Lav din egen skattejagt for børn

Start med at finde ud af, hvor mange børn, der skal være med, og hvor gamle de er. Det vil gøre det lettere at vælge et sted til skattejagten. Her er nogle ideer:

Hjemme: Hvis der kun er få børn, og de ikke er så gamle, kan skattejagten sagtens foregå indendørs derhjemme.

I haver eller skove: Har I en stor have? Eller er der en skov tæt på, hvor I bor? Så er det oplagt at lave skattejagt for børn her. Børnene får noget frisk luft, og det fungerer både i mindre og større grupper. Der er også mange gode gemmesteder i naturen, og du har et større areal at gemme posterne på.

I nabolaget: Hvis børnene er lidt ældre, kan du lave skattejagten i nabolaget. Det er vigtigt, at børnene kender til færdselsreglerne, og det er en god ide, hvis de også kender lidt til lokalområdet. Ellers kan du sørge for, at der er en voksen, som følges med børnene. Du kan tegne nogle supermarkeder eller legepladser på kortet, så børnene ved, hvor de skal gå hen.

Vælg et tema for skattejagten

Det er altid sjovt at have et tema for en skattejagt for børn, især hvis det er til en børnefødselsdag. Det klassiske tema for en skattejagt er selvfølgelig et pirattema, men du kan vælge ethvert andet tema. Her får du tre ideer:

Pirattema: Med dette tema går du aldrig galt i byen. Sørg for, at børnene er udklædte hjemmefra, pynt bordet med papegøjer af pap, dødningehoveder og sorte klapper, som børnene kan tage for øjnene. Gennemfør temaet, og lav denne flotte sørøverskibskage. Efter maden og lidt leg er det tid til den store skattejagt. Du kan fortælle børnene en historie om pirater og på den måde lede op til, hvilken skat de skal ud og finde.

Prinsessetema: Et rigtigt tøsetema, hvor børnene kan komme udklædte i store lyserøde kjoler. Pynt op med en masse glimmer og lyserøde servietter og sugerør. Skatten kan her være et prinsesseslot med slikposer inden i.

Tyveri: Ved dette tema kan børnene komme udklædt som politi og røvere. Fortæl børnene en historie om en tyv, som er brudt ind i et pengeskab og har stjålet dyre smykker. Børnene skal finde spor, så de til sidst kan finde ud af, hvor tyven har gemt smykkerne. Præmien kan være slikposer. Du kan finde vingummier udformet som armbåndsure, slikhalskæder eller ringe af lakrids for at gennemføre temaet.

Find et gemmested til skatten

Beslut dig for, hvor du vil gemme skatten. Sørg for, at de resterende poster er fordelt, så de leder væk fra stedet. Herefter kan du lave skattekortet, og husk at skrive ned, hvor alle dine poster er gemt, på et separat papir til dig selv.

Ideer til poster

Har du svært ved at finde på, hvad børnene skal lave ved de forskellige poster? Her finder du nogle ideer:

Føl ting med bind for øjnene: Børnene skal på skift føle ting med bind for øjnene, og gætte, hvad det er. Barnet får en ting i hånden, og hvis barnet gætter rigtigt, får holdet et point. Sådan fortsætter man, indtil alle har været igennem et par gange. Tingene kunne f.eks. være et æble, en blyant eller et fyrfadslys.

Æbler i balje: Dette er en simpel leg, hvor man skal have en balje fyldt op med vand og en masse æbler. Børnene får fem minutter til at få så mange æbler op af baljen som muligt, og et æble giver et point. Børnene skal have hænderne på ryggen, så æblerne skal snuppes med munden.

Husk historien: Du fortæller en historie for børnene. Når du er færdig, stiller du børnene en række spørgsmål til historien. De får et point for hvert svar, de har rigtigt.

Æg på en ske: Børnene skal gå med æg på en ske og placere dem på en tallerken, uden at de går i stykker. Du kan sætte tiden til fem minutter, og for hvert æg, der ligger på tallerkenen til slut, får de et point.

Billedlotteri: Her skal børnene samle stik. De skiftes til at vende to kort, og jo flere stik, jo flere point får de med videre.

Dyrelyde: Print simple tegninger af dyr ud, og få børnene til at sige dyrelyden. De får et point for hver dyrelyd, de kan sige.

Når børnene har gennemført en post, får de en ny ledetråd, som leder dem videre til næste post. De optjener point ved hver post, så det hold, der får flest point, kan få en lille ekstra præmie, når skattejagten er slut. Hvis du ikke vil give børnene point, kan du bare udelade dette element. Så består posterne bare af forskellige lege, som børnene skal igennem for at få en ledetråd til næste post. Sørg for, at skatten kan deles med alle, så hvis det f.eks. er slikposer, er der en slikpose til hvert barn.

Mere inspiration

Du har nu alle redskaberne til at lave den perfekte skattejagt for børn. Hvor meget du vil gøre ud af det er op til dig. Hvis du har brug for mere inspiration, finder du en guide til at lave et sejt skattekort her.

Læs også: Kreativ med dine børn