Gyngestativ til haven

Gyngestativ til haven

Der findes rigtig mange forskellige slags gyngestativer, og de kan alle sammen være utrolig sjove at lege i. Det er samtidig også en kendsgerning, at næsten alle børn kan lide at springe på gynger og forsøge at svinge sig hele vejen op til himlen, specielt sammen med hinanden.

Det er gennem sådan nogle sjove aktiviteter med vennerne, at den sociale evne udvikles og stimuleres. Gyngestativet er en rigtig god mulighed for at udvikle disse sociale egenskaber, da de lægger op til en god og produktiv måde at lege med hinanden på. I denne artikel vil vi komme ind på et stort udvalg af gyngestativer til haven.
Udover gynger er legehuse, sandkasser og trampoliner næsten altid et sikker hit i haven for børn.

Indholdsfortegnelse

Stort udvalg af gyngestativer

Som sagt findes der rigtig mange forskellige gyngestativer, herunder nævnes blot lidt af valgmulighederne;

 • Et gyngestativ med et legetårn
 • Et gyngestativ med rutsjebane
 • Et gyngestativ med klatremodul
 • Et legetårn med gyngestativ – hvor gyngerne blot er endnu en sjov detalje i legetårnet
 • … og mange flere

Udvalget er dermed ekstremt bredt, så det er muligt at finde noget, der vil passe lige netop til din baghave. Gyngestativer kommer i forskellige størrelser og dermed også i forskellige prisklasser, hvilket betyder, at det vil være ganske lige til at finde noget børnene vil elske til en overskuelig pris.

Herudover findes de forskellige gyngestativer også i forskellige materialer, der både kan være træ, som er den lidt billigere udgave, men de findes også i for eksempel metal. Der er ikke noget materiale, der som sådan er bedre end noget andet. Metal kan ruste, og træ kan rådne, så det er i sidste ende et spørgsmål om at sørge for en god vedligeholdelse, så gyngerne har en sikker montering.

Uanset om materialet er af træ eller metal kan du desuden stadigvæk få det til at se ud præcis som du vil have det. Alt du har brug for er noget maling, der egner sig godt til materialet, og så kan du få et stativ i alt fra pink til sort.

Hvis du vil se nogle eksempler på stativer gennemgås nogle af de mange forskellige valgmuligheder herunder.

Gyngestativ med legetårn og rutsjebane

Gyngestativ med legetårn og rutsjebane

Hvis du gerne vil have lidt ekstra variation, kan du overveje at købe et sæt, der både har et legetårn og en rutsjebane tilknyttet. På den måde kan endnu flere børn lege omkring gyngerne på samme tid, og det kan derfor være en meget social flokleg. Dette er selvfølgelig derfor også i den dyrere ende, da selve stativet er større med sin 5,19 meters bredde. Du får dog utrolig meget for pengene. Du får ikke kun stativet, men også:

 • Der er to gynger.
 • Der er en sandkasse at finde under selve klatretårnet.
 • Der er en stige op i selve klatretårnet.
 • Der er en rutsjebane på 2,20 meter.

Med så stor variation kan børnene også få glæde af produktet i mange år. Børn helt nede fra de 3 år og op til de 10 år vil kunne finde noget at give sig til her. Det er også et meget sikkert sæt, da det er af trykimprægneret træ og er CE godkendt, samt testet i både kvalitet og sikkerhed i henhold til gældende regler på området.

Siden dette også er et samlesæt, følger der naturligvis også en udførlig brugsanvisning med – som du for øvrigt også kan downloade fra produktsiden.

Gå til forhandler →

Gyngestativ med rutsjebane og legetårn – plus klatremodul

legetårn med klatremodul

En endnu vildere og mere kompliceret udgave af det forrige produkt er gyngestativet med klatremodul, legetårn, rutsjebane og sandkasse. Her er der altså udover alle de ting nævnt i produktet ovenover også inkluderet et klatremodul, så endnu flere børn kan være med til at lege. Dette afspejler selvfølgelig også prisen, og dette samlesæt er uden tvivl i den dyre ende af spektrummet.

Det er dog værd at nævne, at denne model faktisk ikke er større end den forrige. Dette skyldes, at der kun er en enkel gynge, så der bliver plads til klatremodullet. Det giver meget mere varierede legemuligheder, men hvis det er gyngerne, der er stjernen i showet for dig, er det nok værd at holde sig til den forrige model.

Er du til gengæld ivrig efter at få denne model sat sammen ude i baghaven, så børnene får endnu flere forskellige ting at lave, kan du glæde dig over, at der endnu en gang følger udførlige instruktioner med samlesættet, og at de også kan downloades på produktets hjemmeside.

Gå til forhandler →

Billigt træ gyngestativ

billigt træ gyngestativ

Der findes også det helt almindelige gyngestativ i billige materialer, hvor der kun er tilføjet to gynger, så det står i sin enkleste form. Dette pryder den mindre have flot, og skaber en ekstra lille detalje hertil. Her følger et par bemærkninger:

 • Længden er på 7 meter, bredden er på 2,4 meter og højden er på 2,2 meter.
 • Gyngestativer af denne slags, ligesom de fleste andre, er mest velegnet til børn i aldersgruppen 3-10 år.
 • Vægten skal helst ikke overstige 50 kg på hver gynge. Det anbefales derfor også, at der max er to børn, der leger på det.

Det er dog muligt at tilkøbe adskillige forskellige tilføjelser til stativet, hvis du skulle ønske det. Modsat alle de forrige produkter, der kommer i sammensatte sæt, kan du altså her få fuldstændig kontrol over, hvordan dit gyngestativ til haven skal se ud. Det gør det meget lettere at få tingene lige, som du og dine børn vil have det.

Bare fordi det er billigt, betyder det desuden ikke, at der er gået ned på sikkerheden og brugervenligheden. Som altid er træet trykimprægneret for at beskytte mod vind og vejr, og der følger selvfølgelig en udførlige brugsvejledning med produktet.

Gå til forhandler →

Gyngestativ med klatretårn (billigt)

Denne model har et fokus på gyngerne. Der er altså tale om et gyngestativ, der har en platform i den ene ende, der fungerer som et lille klatretårn, børnene også kan klatre op på. Det hele er lavet af FSC certificeret fyrretræ, hvilket betyder at træet modstandsdygtigt over for alt slags vejr, fordi det er blevet trykimprægneret. Det kan derfor være en god og sikker mulighed, hvis du skal købe et gyngestativ til dit barn. Herudover er der selvfølgelig to gynger, så der er to glade børn, der kan gynge samtidigt.

Hele strukturen har en længde på 2,4 meter, så hvis I har en ganske almindelig have, vil den ikke fylde særlig meget.

Det giver selvfølgelig også sig selv, at der følger en meget beskrivende og pædagogiske vejledning med, så det er nemt for jer forældre at samle stativet, så det står skarpt og stabilt. Gyngestativer til haven, er naturligvis gør-det-selv projekter, der skal samles derhjemme, så det kræver udførlige vejledninger, der sørger for, at stativerne bliver sat sammen med den bedst mulige montering af gyngerne og dermed er sikre at bruge.

Det skal dog nævnes, at du aktivt skal tilvælge gyngerne, når du køber dette produkt. De følger ikke automatisk med, så du kan vælge at købe andre gynger separat eller at inkludere dem i dette produkt.

Hvilket gyngestativ skal jeg vælge?

gyngestativ med klatrevæg og rutsjebane

Alt i alt kan det konkluderes, at udvalget er stort, og det er derfor også vigtigt at tænke på, hvilke samlesæt vil passe godt til dine børn i forhold til alder og vægt, samt hvad de har lyst til at lege med. Det spiller som sagt også en rolle, hvorvidt man har lyst til at bruge mange eller få penge, eller om man mest har lyst til at forsøge sig med at bygge det selv.

I sidste ende er det et spørgsmål om variation og økonomi. Hvad er der penge til, og hvor mange forskellige ting skal produktet kunne. Mellem disse to overvejelser må du forsøge at finde den gyldne mellemvej, hvor du får den perfekte variation til en fornuftig pris.

Et sidste råd: Hold udkig efter gyngestativ tilbud. Hvis du har øjnet det perfekte, men alt for dyre stativ til din have, kan det være en god ide lige at vente lidt og se, om det ikke skulle ske at komme på tilbud.

De forskellige typer

Som set ovenfor er der en del forskellige gyngesæt at vælge mellem.  De kan købes med meget forskelligt udstyr og tilbehør, og så kan de findes i forskellige materialer.

Valget af materiale er i høj grad op til din egen personlige smag – og hvad børnene nu synes ser flottest ud. Både træ og metal har fordele og ulemper, som du selv må veje.

Gyngestativer i træ

Træ kan se godt ud i baghaven. Det er et materiale, der kan virke nostalgisk og gammeldags, og så passer det selvfølgelig perfekt ind i naturen. De største ulemper er naturligvis risikoen for råd og så de der forbistrede splinter.

Meget af dette kan dog undgås. Som du har kunne læse ovenover er langt de fleste gyngestativer af træ blevet imprægneret, så træet holder sig bedre. Derudover er der selvfølgelig altid mulighed for, at du selv kan behandle træet lidt ved at male det med en maling, der egner sig godt til udendørsprojekter og træ. Det kan give et ekstra lag af beskyttelse.

Gyngestativ i metal

Gyngestativer i metal ser måske ikke nær så fine ud, men de er til gengæld solide og holdbare. Her er den største trussel naturligvis rust, så det er noget, du skal være opmærksom på at holde i skak. Langt de fleste gyngestativer i metal er dog designet til at holde så længe som muligt, så børnene kan få mange års underholdning ud af dem.

Byg dit eget

Hvis man er en handy man og har tiltro til sine egne byggeevner, kan det både være en billig løsning og en måde at skabe sit helt eget, unikke stativ. Det er nemt at skaffe materialerne, da det primært består af træstolper, forskellige skruer og så videre. Dette kan være en god løsning til den kreative forældre, eller til dem, der går op i at gøre det billigt.

Hvis du godt kunne tænke dig at bygge dit eget stativ fra bunden af, men ikke ønsker at være på helt bar bund i arbejdsprocessen, ligger der heldigvis rigtig mange forskellige guides på nettet, der indeholder vejledninger til at bygge sikre gyngesæt.

Køb gynger, der passer til børnenes alder

legehus med gynger

Der findes mange forskellige slags gyngestativer, og derfor er det også vigtigt at tage stilling til, hvilke der passer godt lige netop til dit barns alder og vægt. Det er klart, at børnene i alderen tættere mod de 10 år har brug for et mere robust stativ og måske også kan have mere lyst til flere udfordringer på stativet, som for eksempel en klatrevæg, et legetårn eller en rutsjebane. Det er derfor op til dig som forælder at vurdere, hvad gyngestativet skal være udstyret med.

Køb billige gyngestativer online

Hvis du ikke er en rigtig handy man, der bare lige kan bygge et gyngestativ selv, men du heller ikke er ellevild med tanken om at skulle slæbe ungerne med rundt hos diverse forhandlere, kan du overveje at bestille online.

Langt de fleste forhandlere er i dag kommet online, og mange af dem bringer endda varer ud! Så hvis du gerne vil have det hurtigt og let, kan du Google dig frem til lige det stativ, som vil passe perfekt i din baghave.