Køb af autostol

Markedet for autostole er ret omfattende, og der er mange ting at tage stilling til, når det kommer til at spore sig ind på dette rette køb. Sikkerhed, komfort, pris og æstetik er bare nogle af de områder, man må tage stilling til i forbindelse med køb af autostol.
Denne artikel fungerer som en guide på den måde, at den fremsætter en række grundlæggende spørgsmål, som man kan lægge ud med at stille sig selv, inden man køber en ny – eller brugt – autostol.

Herunder anbefaling af hvor, du kan købe autostol

Babysam’s mange autostole finder du her >>

Se stort udvalg af autostole hos Coop her >>

Indholdsfortegnelse

Hvor skal autostolen bruges?

Dette er en af de første ting, du må tage stilling til. Skal stolen bruges i én eller flere forskellige biler? Hvis den skal sidde i flere forskellige køretøjer, er det naturligvis vigtigt at sikre sig, at den passer ind i dem alle. Hvis bilerne – eller den bil, som stolen primært skal bruges i – er udstyret med isofix (som er en forankringsteknik bestående af to u-bøjler, der sidder skjult mellem bilens sæde og ryglæn, der minimerer monteringsfejl og giver optimal beskyttelse ved hjælp af den faste forbindelse mellem stol og bil) anbefaler FDM at man benytter denne mulighed for at vælge en isofix-stol. En sådan er nemlig væsentligt sikrere end den type autostol, der er monteret med seler.

En helt anden ting er, at man kan se på den pågældende bil, eller de pågældende bilers, sædebetræk – for nogen vil det være en vigtig ting, at stolens nuance og mønster matcher bilens betræks.

Sikkerhed

Når stolen er købt, er der endnu en række ting at tage stilling til. Her kommer sikkerheden selvfølgelig i første række.

Hvor i bilen skal stolen sidde og hvordan skal den vende?

Mange er i tvivl om, hvorvidt barnet skal vende med blikket i kørselsretningen eller mod den og hvilke regler der gælder i denne forbindelse. Modsat hvad mange tror, er det ikke forbudt at placere barnestolen således at barnet sidder på forsædet med blikket i kørselsretningen. FDM anbefaler dog af sikkerhedsmæssige årsager at man placerer stolen på bagsædet. Undersøgelser har nemlig vist, at en bagudvendt autostol er 5 gange sikrere end en fremadvendt. Dette beror på det faktum, at påvirkningen ved et sammenstød fordeles mere lige på hele kroppen, når barnet har ryggen imod kørselsretningen og ikke omvendt. Den bagudvendte stilling minimerer også risikoen for piskesmæld, som er ekstra høj for børn og spædbørn. Børn og spædbørns halsmuskulatur er nemlig mindre robust, og deres hovedvægt i forhold til kropsvægt er op til tre gange større end voksnes.

Når man har besluttet hvor og hvordan stolen skal sidde, er det vigtigt, at den monteres således at den sidder godt fast. Og der skal lægges flere kræfter i, end man umiddelbart tror – FDM har den erfaring, at 8 ud af 10 stole ikke er spændt stramt nok fast til bilen. Husk med jævne mellemrum – og gerne hver eneste gang du sætter dit barn i stolen – at tjekke om sædets seler skal strammes.

Ifølge den europæiske lovgivning er det bilens førers ansvar, at de børn eller det barn, som er med i bilen, er spænd forsvarligt fast.

3 gode råd om valg af autostol

Airbags

Er der airbags i bilen? Hvis der er, er det vigtigt at man frakobler eller afmonterer den eller de airbags, der vil kunne ramme barnet i forbindelse med en ulykke. Svenske og amerikanske undersøgelser har vist, at især de allermindste børn har risiko for at blive dræbt eller i hvert fald alvorligt skadet, hvis de rammes af en airbag, der udløses.

Det er ifølge dansk færdselslov ulovligt for børn under 135 centimeter at sidde i bagudvendt autostol på et forsæde med airbag. Det frarådes, at børn sidder i fremadvendt autostol, på selepude eller i bilens seler på et forsæde med airbag. Med mindre airbag’en er fjernet eller koblet fra, skal barnet sidde på bagsædet.

Er dit barn over 135 centimeter, må det gerne sidde på forsædet, hvis det er stort nok til at anvende bilens almindelige 3-punktsseler uden brug af ekstra udstyr. Husk dog at trække sædet så langt tilbage som muligt, så barnet har størst mulig afstand til airbag’en i fald bilen har en sådan.

Hvordan skal barnet sidde?

Det er vigtigt, at barnet spændes godt fast. Sidder selerne for løst, kan barnet i værste fald risikere at ryge ud, og det vil under alle omstændigheder udsættes for en stor belastning, idet det når at ryge et stykke frem, før det stoppes af selen. Dette er vigtigt at undgå, da det i værste fald kan medføre alvorlige indre kvæstelser. En god huskeregel er, at selerne i bilen skal sidde så stramt de kan, uden at barnet finder det ubehageligt. Kan man have en flad hånd mellem barnet og selen, sidder selen som den skal.

Det kan desuden anbefales at man holder sig opdateret via FDM’s årlige autostoletest, hvor en række stole bedømmes inden for sikkerhed, betjening og ergonomi, rengøring og indhold af skadelige stoffer.

Rejser

I udlandet gælder det ligesom i Danmark, at det er førerens ansvar, at barnets sikkerhed lever op til de regler, der gør sig gældende i det aktuelle land. I Belgien, Holland, Bulgarien, Estland, Finland, Storbritanien og Grækenland er man dækket, hvis man følge de danske regler, men i de øvrige europæiske lande gør andre foreskrifter sig gældende. Dette gælder eksempelvis i forhold til barnets vægt, alder og størrelse. Man kan se de specifikke landes regler og krav på FDM’s hjemmeside via dette link.

Læs også om: gode råd til køb af højstol.