Køb af højstol

højstol - købsguide

Når det gælder køb af højstol, er der en hel række ting at tage stilling til. Skal stolen kunne bruges af ét barn eller flere? Skal den være transportabel? Er det vigtigt, at den er nem at rengøre? Hvilket prisleje skal stolen ligge i? Er man til træ, plast eller et helt tredie materiale? Skal stolen have et betræk, og i så fald i hvilket materiale? Skal der høre en lille bordplade til? Og hvad er ens ønsker, når det kommer til dens æstetiske udtryk? Skal stolen have en bestemt farve eller farvekombination eller lavet i et særligt materiale, og hvilken form er man til?

Det kan være svært at få opfyldt samtlige af sine drømme, når så mange parametre skal forenes i én stil. Her kan denne artikel kan være en håndsrækning i vejen mod at få et bedre overblik over markedet og de muligheder, det rummer.

Typer af højstole

Der er en lang række af forskellige stoletyper, som hver især har fordele og ulemper. Her følger en kort introduktion til et udvalg af de mange stoletyper, som er tilgængelige på markedet. Nederst i artiklen finder du en oversigt, som kan være med til at give et overblik over artiklens mange informationer.

Man kan vælge en model, der er let fjedrende, således at barnet, der skal sidde i stolen, har mulighed for at få en vis følelse af bevægelsesfrihed ved bordet. Her kan man eksempelvis vælge en Leander højstol. Denne stol er stabil og praktisk. Den vejer ikke mere end 5,1 kilo og er således nem at flytte rundt. Desuden kan dens sæde og bordplade flyttes op og ned, så den passer til både det barn, der skal bruge den, og de forskellige steder, hvor stolen skal bruges. Stolen er her ud over nem at rengøre – den er lavet af bøg, som er behandlet med vandbaseret lak, og er derfor nem at tørre af med en fugtig klud. Leander-stolen fåes i en hel vifte af farver fra sort og hvid over valnød, råhvid og kirsebærfarvet. Stolen kan bære op til 125 (!) kg. og er sat til at være aktuel fro børn fra 6 måneder og opefter.

Ønsker man en mere klassisk højstol, findes der også en lang række varianter af denne mere faste og tunge model, som ikke fjedrer, men som til gengæld er mere tidløs og elegant i sit udtryk.

Nogle højstole er delbare. Disse typer kan deles op i to, således at de bliver til et lille sæt med matchende stol og bord.

Andre typer har en slags teleskop-ben, der kan forkortes, således at stolen kan blive til en almindelig stol i normal børnehøjde.

En af de mest populære stole på markedet er Hokus Pokus-stolen, der med sine hele tre funktioner udfylder mange behov. Stolen kan, ved siden af dens gængse funktion som almindelig højstol, vendes med den buede ryg nedad, således at den bliver til en gynge, eller den kan vendes med den anden side ned og på den måde fungere som legebord. Stolen kan fås i forskellige farvekombinationerne hvid-sort, hvid-rød, hvid-blå og sort-beige, men har igennem årene kunnet fåes i alle mulige forskellige farvevarianter. Stolen er lavet af plastik. Hokus Pokus-stolen blev i øvrigt opfundet i Sverige og kom for første gang på markedet i 1967.

En helt fjerde type variérbar høj stol er BudtzBendix TOWERchair. TOWERchair kan ligesom teleskoptypen tilpasses i takt med at barnet vokser. Tilpasningen foregår blandt andet ved dét at stolen har en flytbar fodskammel i krydsfinér, og stolen er praktisk også på den måde, at den kan klappes sammen og dermed transporteres let. Stolens grundmateriale er stål, mens dens sæde er lavet af læder. Man kan købe en ekstra pude seperat. Stolen kan fåes i en lang række farvevarianter  (sort, hvid, grå) og puderne fåes i rosa, lyseblå, hvid og mønstret. BudtzBendix-stolen blev opfundet af danske Camilla Bendix og Charlotte Budtz, som begge er arkitekter. Stolen kan bruges fra barnet er 6 måneder gammelt.

Leander højstol, TOWERchair og Hokus-Pokus-stolen figurer alle i på testguro.dk’s test af høje stole fra 2016, hvor de alle placerer sig i top fen. I denne test er vinderen dog stolen Stokke fra Tripp Trapp. Stolen vinder ifølge testguro.dk på både komfort, fleksibilitet og æstetik. Stolen er lavet af bøgetræ og vejer 7 kilo. Den er nem at rengøre og findes i et utal af farver (blandt andet sort, rød, grå, og pink). Bæreevnen ligger på 85 kilo og stolen kan bruges af børn helt op til 12-årsalderen.

Man kan også se på den populære JLY Højstol, som er udformet på en sådan måde, at den kan bruges af voksne lige så vel som børn (den har en aftagelig sikkerhedsbøjle i ryggen). Stolen er med sine store flader nem at rengøre. Den er til gengæld – modsat BudtzBendix-stolen – ikke velegnet til børn under 1 år, da dens sikkerhedsbøjle er placeret forholdsvis højt. På samme måde sidder dens fodstøtte så lavt, at det kan være svært for et barn under 12 måneder at få fodfæste. Ifølge stolens producent, firmaet Jollyroom, kan stolen benyttes frem til at barnet er 48 måneder gammelt – herefter fjernes sikkerhedsbøjlen og stolen benyttes nu til både børn og voksne.

Højstol oversigt

  1. Ting at lægge mærke til i forbindelse med køb af højstol: Design, kvalitet, siddekomfort, justeringsmuligheder, reklamationsret/garanti, brugervenlighed, rengøringsmuligheder, vedligeholdelse og vægt.
  2. Brands, der ifølge testguro.dk er anbefalelsesværdige: Tripp Trapp, Hauck, Chicco, Leander, Brio, Hokus Pokus og Nomi.

Læs også købsguide til autostol.