Køb af barnevogn

køb af barnevogn

En barnevogn er et af de mest essentielle must haves, når man er forælder til en baby eller en tumling. Barnevognen er nyttig og bruges på daglig basis lige fra barnet er spæd og helt frem til 2-års alderen. Her, mod slutningen af brugsperioden, bruger mange barnevognen som et sted for barnet at sove i løbet af dagen.

Skal du købe en barnevogn? Så kig med herunder, hvor vi guider dig til hvor og hvad du bør købe. Samt læse om, hvad du skal være opmærksom på før du køber.

Indholdsfortegnelse

Anbefaling af forhandlere og mærker af barnevogne

Se udvalget hos Babysam ⇒

Se udvalget hos COOP ⇒

Naturkind Barnevogn Varius Pro Nachtfalter – Paracellet.dk >>

Er man vordende forælder kan man, hvis budgettet er stramt, lægge ud med at undersøge markedet for brugte vogne. Alternativt man kan måske arve en barnevogn fra enten venner eller familie. Det er også en mulighed, hvis barnet ikke er ens første, at man kan kan genbruge en barnevogn, som har været brugt af den lille nyes søskende.

Det er naturligvis også en mulighed at investere i en helt ny barnevogn. Her bevæger man sig ud i lidt af en jungle. Markedet for barnevogne er enormt og det kan være svært at beslutte hvad der er det mest korrekte køb for netop dig. Denne artikel hjælper dig forhåbentlig med at træffe det rigtige valg. I artiklen går vi ind i barnevognens sikkerhed og i det væld af tilbehør, som også hører til. Men allerførst er der en række grundlæggende spørgsmål, som man i forbindelse med barnevogns-købet kan starte med at stille sig selv.

Barnevognsguide (video)

En hurtig barnevognsguide om, hvad du skal være opmærksom på før køb. Læs mere om punkterne under videoen.

Hvor skal barnet sove?

Skal barnet kunne sove både inde og ude, er det vigtigt, at barnevognen har en god isolering.

Hvordan er dine boligforhold?

Bor du med trapper, er det naturligvis fordelagtigt at have en ikke alt for tung barnevogn. Bruger du ofte offentlig transport såsom tog elle bus, eller bor du i byen, er det vigtigt at barnevognen er nem at manøvrere – her kan man gå efter svingbare hjul og, igen, en lettere type vogn, der er nem at løfte.

Har du bil?

Skal barnevognen kunne transporteres i bagagerummet, er det en god

idé at måle dette op inden der foretages et køb. Tag eventuelt bilen, når barnevognen skal indkøbes – så er du sikker på ikke at gøre et fejlkøb.

Hvem skal køre barnevognen?

Er I flere, der skal køre med barnevognen? I så fald er det vigtigt at gå efter en vogn hvis styr er justerbart. Således kan vognen tilpasses, så den er behagelig at bevæge sig rundt med for lave såvel som høje kørere.

Skal du have flere børn?

Hvis du planlægger en yderligere familieforøgelse, kan det være værd at overveje at investere i en barnevogn, som er robust og kan modtage meget slid. Du kan også overveje at vælge en vogn, der kan bære et søskendesæde. Søskendesædet er en lille stol, som placeres lige foran vognens styr, og hvor barnet således sidder i øjenhøjde med chaufføren og med ryggen imod kørselsretningen. Er du modsat sikker på, at du ikke skal have flere børn, kan det være en idé at købe en brugt barnevogn igennem Den Blå Avis eller Gul Og Gratis og på den måde gøre pengepungen og miljøet en tjeneste.

Når du har stillet dig selv disse spørgsmål, er der en række andre faktorer, som man skal være opmærksom på i forbindelse med barnevognsindkøbet.

Barnevognens sikkerhed

Sikkerhed er selvsagt alfa og omega, når det kommer til at vælge den rette barnevogn. Vognen skal være stabil og sidde sikkert monteret på sit stel. Afstanden mellem selve barnevognskassen og barnevognens styr skal være tilpasset på en måde, så barnets hoved ikke kan komme i klemme. Der må ikke være nogen former for løsdele, som barnet kan tage i munden, få rundt om halsen eller komme i klemme i. Barnevogne skal leve op til en europæisk standard fastlagt i 2003. Denne standard kaldes DS/EN 1888 og den sikrer blandt andet at vognen er udstyret med bremser og at den er så stabil at den ikke under nogen omstændigheder kan risikere at tippe, mens barnet er i den. Lever vognen op til DS/ EN 1888-standarderne kan man desuden være sikker på at den ikke på nogen måde kan bringe barnet i risiko for at blive klemt eller kvalt.

Tilbehør til barnevogn

Der en del udstyr, der er praktisk at have:

  • Lift eller sovepose/voksipose er god i forbindelse med transport, særligt i de første 6 måneder, hvor barnet sover meget. Mange bruger i denne forbindelse dette tilbehør som en slags transportabel seng.
  • Regnslag og insektnet er vigtigt for at undgå at barnet rammes af vand, løse blade, insektbid eller andre generende ting. Disse medfølger ved køb af de fleste barnevogne.
  • Pusletaske kan ofte købes sammen med barnevognen, og kan tit fås i farver og mønstre, der matcher vognen og kan hænge på styret, således at de er lige ved hånden.
  • Madras – Alle barnevogne leveres med en madras i bunden, men ikke alle er lige tykke. Man kan med fordel forsyne vognen med en ekstra madras, der isolerer om vinteren og giver barnet et ekstra stabilt underlag i de mange timer, som han eller hun spenderer i vognen.

Desuden kan man overveje indkøb af yderligt ekstraudstyr

Dette kunne være en barnevognspude eller rygstøtte, der gør det ekstra behageligt for barnet, der skal bruge vognen, eller – for den voksnes komfort – en kopholder. Kopholderen er en ekstra luksus, man kan unde sig selv til de lange gåture. Holderen kan bruges til varme drikke om vinteren og til juice eller (soda)vand i de lunere måneder. Her er det også praktisk at have en parasol eller solskærm. Er der flere børn i familien, kan et søskendebræt være en sjov og hyggelig ting at investere i. Et søskendebræt er en lille plade med ét eller to hjul, som monteres mellem barnevognens to “baghjul”, og som barnet således kan stå på, mens man kører med vognen. Brættet er som oftest beklædt med et skridsikkert materiale, der gør at barnet kan stå sikkert og stabilt.

Barnevognens stil – vigtig for nogen og for andre ikke

De æstetiske udtryk er et aspekt af barnevognsindkøbet, som er vigtigt for nogen og mindre vigtigt for andre. De fleste vælger, på samme måde som bilkøbere, en sikker klassisk farve som eksempelvis sort, grå eller en lys nuance, men der findes selvfølgelig også vogne i mere vilde farver og designs. Går man efter en sådan type særlig vogn, kan det være en idé gå på udkig på internettet, hvor mulighederne er nærmest uendelige.

Skal du ud og købe ny barnevogn? På den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, kan du læse mere om, hvilke regler der gælder, samt få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på.

Læs også vores købsguides om autostole og højstole.