Køb af babynest, lift og voksipose

babynest - voksipose og lift

Babyer og små børn sover meget, og de fleste børn begynder først at gå, når de er 16 eller 17 måneder gamle. Blot disse to faktorer er ting, der kan vende op og ned på en nybagt forældres liv. Man skal sørge for at barnet får den søvn, det har brug for, og man må samtidig være forberedt på at have barnet med sig næsten overalt – dette gælder både når man skal rundt i hjemmet og når man skal ud i verden. I begyndelsen kan det være svært at få forældreskab og liv til at gå op i en højere enhed, men der findes heldigvis en lang række af foranstaltninger, som gør det nemmere at finde en løsning når barnets og ens egne behov skal forenes.

På markedet eksisterer der et stort udvalg af forskellige løsninger, der gør det nemmere at have barnet med rundt, når man er på farten, på indkøb eller i byen. Her kan man eksempelvis se på bæreseler, rygbærestole, babyslynger, voksiposer og forskellige typer af babylifte. Der er noget for enhver smag.

Der er desuden et hav af bud på løsninger der gør, at barnet kan sove eller hvile, også ude for dets stationære “hvilestationer” (sengen og barnevognen). I denne artikel fokuserer vi på tre forskellige produkttyper idet vi zoomer ind på henholdsvis voksiposen, liften og babynesten.

Babynest

En babynest – af nogen også kaldet babyrede – er modsat liften og voksiposen ikke udstyret med hanke eller håndtag. Babynestens funktion har således ikke noget med transport at gøre; den er ikke mobil, men fungerer derimod som en slags “rede”, hvori barnet kan føle sig helt trygt. Den har en tyk madras i bunden, således at den kan placeres overalt, selv på kolde og hårde overflader. Og mange bruger således babynesten på den måde, at de tager den med rundt i hjemmet i løbet af dagens forskellige aktiviteter. På den måde kan man altid have sit barn lige ved siden af sig under madlavning, badning, træning, havearbejde etc. Nesten har en snørre i kanten, som kan snørres til og på den måde give barnet en ekstra følelse af tryghed og hygge. Der findes et hav af forskellige varianter af denne type babyudstyr, som blev opfundet i så sent som i 2003.

For nogen kan det være en løsning at sy sin egen babynest. Hvis man har tiden og evnerne til at gå ind i et større syprojekt, kan dette være en god måde at få en personlig babyrede i præcis de stoffer og det design, som man ønsker. Der findes et utal af guides og opskrifter på hjemmesider og blogs på nettet, hvis man har mod på et sådant hobbyprojekt.

Køb babynest hos MamaMilla.dk >> 

Voksipose

En voksipose (eller kombi- eller kørepose, som nogen også kalder den) er en slags foret seng som har bærestropper, og som kan implementeres i både barnevogn og klapvogn. Mange bruger voksiposen som en slags sovepose til deres barn, når de er ude om aftenen, da den er nemmere at transportere end eksempelvis en rejseseng og fylder (langt) mindre end en barne- eller klapvogn. Posen er foret og kan foldes ud til en lille seng eller legetæppe. Voksiposen kan også bruges som kørepose, og den kan, frem til barnet vejer 9 kilo, bruges som lift, hvis den udstyres med en bæreplade i bunden.

Nogle voksiposer er foret med uld. Denne type pose har god isoleringsevne, samt den sørger for at lede overskydende varme og fugt væk fra barnet. Denne version af voksiposen er naturligvis varm og isolerende og således god til vinterbrug. I de varmere måneder vil mange foretrække en pose, der er lavet af bomuld.  Nogle voksiposer kan vaskes, mens andre skal til rensning. Ønsker man at have muligheden for at vaske sin pose ved 60 grader, skal man vælge en pose med dun frem for én, der er lavet af uld. Man kan også få poser, der kan lynes op ved barnets fødder således at posen kan bruges helt indtil barnet når 6-årsalderen.

Voksiposen blev opfundet i 1986 og blev oprindeligt designet i samme størrelse som en babylift. Nu er posen blevet redesignet, således at den kan bruges af børn helt op til 3-årsalderen.

Babylift

Ligesom voksiposen passer liften ned i barnevognen og følger ofte med ved købet af en sådan. Babyliften har faste sider og en madras i bunden, som dog ofte er lidt tynd i det. Her kan man efter behov indlægge en ekstra madras i bunden. Liften skal også forsynes med sengetøj, pude og dyne. Den har desuden en kaleche, der kan sættes op og på den måde skærme barnet for sol og lys.

Babyliften har sine begrænsninger på den måde, at den er en del tungere at bære end en voksipose, samt at den har en begrænset levetid per barn – når barnet er 3-4 måneder gammelt, vil det allerede været vokset ud af liften. Til gengæld har liften den fordel at den, i kraft af sin fasthed, vil kunne placeres flere steder end den bløde voksipose, uden at barnet af den grund vil ligge dårligere eller være i risiko for at komme til at fryse.

Læs også om tyngdeposer her , hvis din baby har problemer at sove.