Opdragelse af børn

opdragelse af børn

Opdragelse af børn er noget, der kan få samtlige forældre op af stolene. For når der bliver talt om, hvordan man skal og bør opdrage børn, så har alle deres helt egen mening, som de er overbeviste om er den rigtige – ofte efterfulgt af et hav af gode grunde til, hvorfor netop de har ret. Opdragelse af børn skiller med andre ord vandene, og der findes da også et hav af både gode råd og ikke mindst muligheder for, hvordan du kan gribe det an som forælder. Men hvad bør du så helt præcis gøre? Det har du muligvis spurgt dig selv om, hvis du selv står med børn eller snarligt skal have børn. Læs med her og bliv klogere!

Råd #1: Lyt ikke til alle andre

Faktum er, at du som forælder eller kommende forælder vil møde ufatteligt mange (ofte velmenende) råd om, hvordan du skal opdrage dit barn/dine børn. Det er der imidlertid kun én person, der ved, og det er dig! Det er nemlig dit barn, og det er dig, der kender det ind og ud. Du har med andre ord hundrede gange bedre forudsætninger for at vurdere, hvad dit barn trænger til, end hende veninden med et andet køn på 10 år ældre har. Så lyt til din mavefornemmelse. Hvad synes du selv er det rigtige at gøre i den pågældende situation eksempelvis? Skal Nikolaj på 4 år have lov til at få de sko, han så gerne vil, selvom han har skældt ud hele dagen? Tænk dig om – du kender ofte svaret, og du er ofte også en meget bedre forælder, end du tror.

Råd #2: Søg tips fra andre

Og nu tænker du: Hvad foregår der lige her? To fuldstændig modsigende overskrifter. Og du har ret! Men det er nu engang sådan, at vi mennesker ikke kan vide absolut alt i denne verden. Og det forholder sig også sådan, at der faktisk er foretaget rigtig meget forskning på netop området børneopdragelse. Og idet du naturligvis ønsker at gøre dit bedste, så kan det sagtens betale sig at undersøge, hvad netop forskningen siger – og derefter kommer råd nummer et ind i billedet, for giver det mening for dig?

Råd #3: Forskning og gode råd

For lige at definere børneopdragelse og ikke mindst en god én af slagsen, så kan man firkantet sige, at en vellykket opdragelse betyder, at dit barn kan begå sig på egen hånd i sociale sammenhænge, har pli og generelt opfører sig som et velafbalanceret menneske. Det er store ord, men det er trods alt også livet, vi taler om. Men hvordan lykkes det så? Nedenfor følger 5 råd til netop dette.

  1. Se dit barn

Her mener vi ikke blot, at du skal stirre intenst og længe på dit kære vidunder (selvom du sikkert også har lyst til det!). Nej, du skal se dit barn og kende dets behov. Børn har brug for at føle sig sete, indgå i trygge relationer med især forældrene og have god kontakt med andre. Selv nyfødte søger kontakt og at spejle sig i de omgivende personer. Derfor handler det også om, at du er en god rollemodel, og vi kender jo alle den med, at de voksne også skal cykle med cykelhjelm for at udgøre et godt eksempel, ikke? Det gælder faktisk også i livssituationer. Det er ofte ikke det, du fortæller dine børn, det er det, de opfanger, ser og hører selv, som de husker.

  1. Giv ansvar

Naturligvis skal du ikke bede dit 4-årige barn om at passe hunden efter skole. Og du skal ej heller give din teenagesøn på 13 år ansvaret for hans lillesøster fire gange ugentligt. Børn skal også have plads til at være børn. Når det er sagt, så vokser børn også mentalt, når de får et ansvar. Et ansvar skal passe til alderen og mentaliteten på barnet, så vurdér selv, hvad dit barn er klar til.

  1. Skæld ikke for meget ud

At skælde ud virker måske. Nogle gange. Og andre gange nytter det bare intet. Det kan være fristende at skælde ud, hvis dit barn ikke gør, hvad du siger, men hvor træls det end lyder, så bliver du faktisk nødt til at se indad. For hvorfor vil dit barn ikke gøre, hvad du siger? Sommetider er grunden selvfølgelig blot, at de er trodsige – men andre gange har det noget at gøre med, at du ikke har sat dig i relief til dit barn – at dit barn ikke har respekt for dig. Og med respekt mener vi ikke, at du skal skræmme dit barn til at adlyde. Nej, du skal derimod blot give barnet lyst til at lytte til dig. Det kan du gøre ved også at vise, at respekten går den anden vej, og et eksempel på dette kunne være, at du begyndte at respektere, hvis barnet sagde adgang forbudt på værelset, i stedet for at du trækker ”forælderkortet” og braser ind alligevel.

  1. Lær om det uperfekte

Ingen i denne verden er perfekte, og det kan du også lige så godt lære dit barn fra start. Vi lever desværre i en verden, hvor sociale medier bliver mere og mere opstillede, og det er nemmere end nogensinde at blive påvirket af alle verdens ”perfekte” mennesker – i hvert fald deres tilsyneladende perfekte ydre skal. Informer derfor dit barn om virkeligheden: at det er helt okay ikke at være god til alt, at alt ikke skal gøres til perfektion, og at det er okay at fejle. Et godt motto er, at en fejl kun er en fejl, hvis ikke man tager ved lære af det. Der er dog forskel på uperfekt og decideret doven – så ovenstående er altså ikke en undskyldning for dit barn til at dovne den i eksempelvis skolen. Det er ikke godt nok, hvis du ikke gjorde dit bedste. Men dit bedste er altid godt nok…

Held og lykke!

Læs også Kreativ med børn