Madplan til børnefamilier

Madplan til børnefamilier

Savner du overblik, struktur og en mindre kaotisk hverdag? Har du dårlig samvittighed over at servere de samme hverdagsretter igen og igen? Denne guide hjælper dig til at skabe en bedre balance i hverdagen med en nem og sund madplan til børn.

Indholdsfortegnelse

Planlægning af madplan til børnefamilier

Med en madplan sparer du både tid og penge. Sæt dig ned en gang om ugen og få styr på madplanen til næste uge. Det vil gøre hverdagen nemmere og give dig mere overskud til at være kreativ i køkkenet. Spørg dine børn, om de har nogle ideer og ønsker til madplanen, så de føler sig involverede i processen.

Madplan

Det kan være svært at lave en nem, varieret og sund madplan til børn. Her er nogle gode råd:

  • Sæt fisk på madplanen 1-2 gange i ugen. Fisk er rig på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er vigtige byggesten for udviklingen af vores hjerner. En ny forskning viser, at børn, der spiser fisk en gang om ugen eller mere, sover bedre og har en højere IQ end børn, der ikke gør. Du kan læse mere om undersøgelsen her.
  • Sørg for at variere tilbehøret, som kartofler, ris, pasta og brød. Kartofler kan f.eks. laves på alverdens forskellige måder. Prøv disse hjemmelavede pomfritter i ovnen som en sundere variant til dem, du køber på frost.
  • Husk også at variere kødet mellem fjerkræ, svin og okse.
  • Prøv at få grøntsager ind i alle retter. En god ide er at ”gemme” grøntsagerne i retten, så børnene ikke kan smage det. Du kan også lave en grøn salat eller skære nogle grøntsagsstænger af agurk, gulerod og peberfrugt. Det smager i øvrigt lækkert, hvis du laver en dip hertil, som denne.
  • Spis efter sæson. Årstidens frugt og grønt er sprængfyldte med vitaminer og mineraler, så de smager bedre, når de er i sæson. Prisen følger også med, så du kan spare penge ved at købe dem. Derudover vil I få en naturlig variation i kosten, som årstiderne skifter.
  • En god ide er at lave ekstra mad, så I har til rester til madpakken eller aftensmaden dagen efter.
  • Hvis du har svært ved at finde på, hvilke retter der skal på madplanen, kan det være en hjælp at søge løs på nettet. Der ligger mange gode opskrifter klar. Ellers kan du låne opskriftsbøger på biblioteket for inspiration.

Eksempel på madplan til børn

Her er lidt inspiration til, hvordan en uges madplan til børnefamilier kan se ud:

Mandag: Tærte med skinke, tomat, porrer og spinat

Tirsdag: Ristaffel med kylling og diverse grøntsager

Onsdag: Rester

Torsdag: Laksefrikadeller med ris og grøntsagsstave

Fredag: Hjemmelavet pizza med grøn salat

Lørdag: Hjemmelavet burger med oksekød og hjemmelavede pomfritter i ovnen

Søndag: Rester.

Det er nogle nemme og sunde retter, som ikke tager lang tid at lave. De dage, hvor der er rester fra dagen før, skal du blot varme maden op. Børnene kan være med til at lave maden, og lad dem f.eks. bestemme fyldet på pizzaen om fredagen. Hvis du er interesseret i nogle af retterne på madplanen, kan du søge på nettet, hvor der ligger flere forskellige opskrifter på retterne.

Indkøb til madplanen

Du kan med fordel handle en gang om ugen, f.eks. hver søndag inden en ny uge starter. Lav en indkøbsseddel ud fra din madplan til børn, så du ikke køber noget, I ikke mangler. Du kan prøve at føre regnskab med, hvor meget I sparer, og så kan du hver måned lægge pengene til side. I kan aftale at bruge pengene på en rejse, en tur ud at spise og i biografen med familien eller noget helt tredje. Du vil sikkert også blive overrasket over, hvor meget tid du sparer ved at handle til hele ugen på en gang.

Børn i køkkenet

Det kan være, at du har oplevet, at det er svært at få dit barn til at hjælpe i køkkenet. Hvis du inddrager børnene i madlavningen fra en helt tidlig alder, er der større chance for, at de får lyst til at lave mad. Du kan med fordel overdrage noget af madlavningen til børnene, når de bliver ældre. Børnene kan selv være med til at vælge, hvad de vil lave, men f.eks. kan de sagtens snitte grøntsager til en salat eller putte ingredienser i en skål til en pizzadej. Du skal selvfølgelig vurdere, om opskriften eller opgaven passer til den alder, dit barn har. Hvis du vil have flere gode råd til, hvordan du får dit barn til at lave mad, kan du læse denne artikel på Politikens hjemmeside.

Hvordan får du dit barn til at spise sundt?

Er du også træt af, at dit barn ikke vil spise det, det får serveret? Det kan være frustrerende, hvis du har brugt tid på at lave et sundt og nærende måltid, og dit barn enten ikke vil røre ved maden eller spytter den ud. Hvis du gerne vil ændre på dit barns vaner, er første skridt at inddrage dem i madlavningen. Lad barnet være med til at bestemme, allerede når du laver madplanen. I kan aftale en dag, hvor barnet hjælper til i køkkenet og selv står for noget af madlavningen. Et andet godt råd er at tage barnet med ud at handle. Vis det forskellige grøntsager og ingredienser, og smag så på maden, når I står hjemme i køkkenet.

En ny livsstil

Start en ny livsstil allerede i dag. Du vil hurtigt opleve, hvad planlægning og struktur kan gøre ved din travle hverdag. Følg guiden her, så er du godt på vej med din madplan til børnefamilien.