Hvert år mister omkring 2500 børn under 18 år en forælder. Med tabet af en rollemodel eller en anden nær person følger en dyb sorg hos barnet. En sorg så stor, at den kan gå ud over barnets livskvalitet. Mange voksne har svært ved at tale med et barn om sorg og om døden. Har du et barn i sorg, kan du overveje at melde det til en sorggruppe til børn, som der kommer flere og flere af i disse år. I artiklen her kan du også få gode råd til, hvordan du selv kan tale med dit barn om sorg.
Sorggrupper i skoler og folkekirker
Flere danske skoler og folkekirker har blandt andet oprettet sorggrupper for børn og unge i de seneste år. Det viser en opgørelse fra Folkekirkens IT og en oversigt over sorggrupper i skolen fra Kræftens Bekræftelse.
Savner du assistance fra en professionel voksen, kan dit sorgfulde barn få gavn af at være en del af en sorggruppe. Det kan være befriende for barnet at dele sine svære tanker med fremmede børn og voksne frem for mor eller far, der måske bliver kede af det. En sorggruppe til dit barn kan også være gavnligt for dig, hvis du selv er i sorg og ikke har overskud til at være der for dit barn.
Tal med dit barn om sorg
Med et barn i sorg er det almindeligt at føle sig lidt magtesløs indimellem. Det kan være svært at finde de rette ord for at hjælpe barnet videre. Det kan være en god idé at lytte til barnet frem for selv at tale, så barnet får foldet sin sorg ud. Forhold dig åben og spørg ind, hvis du vil have dit barn til at dele sin sorg og sine tanker.
Prøv at være nærværende og skub pligter og gøremål til side, mens du taler med dit barn. Du kan hjælpe dit barn ved at give plads til undren og spørgsmål om svære emner som døden.
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at sorg er en meget individuel proces. Har du flere børn, kan du opleve, at de tackler sorgen forskelligt, og at deres sorgprocesser er meget forskellige fra hinanden.
Lad dit barn få plads til at sørge lige så længe, det har brug for det, og accepter også, hvis sorgen varer kortere tid end forventet. Mærk efter, hvor dit barn er i processen, og vær nærværende, så vil dit barns stille og roligt få det bedre.